Znate li kako su nastale kartonske kutije?

Radiosarajevo.ba
Znate li kako su nastale kartonske kutije?
Foto: Mini Gear / Ilustracija

Znate li kako je nastala kartonska kutija - odgovor na ovo pitanje je dao National Geographic.

Stvar koja se koristi u različite svrhe ima dugu historiju. Još u 1. i 2. vijeku listovi od kore duda koristili su se u Kini za umotavanje i zaštitu hrane. U 19. vijeku je nastalo ono što zovemo kartonskom kutijom.

U njoj se nalazila društvena igra koji su osmislili Nijemci, a koju su 1817. godine nazvali Igra opsade.

Tokom 19. vijeka se koristila za skladištenje i transport žitarica, te silikonskih jaja protiv moljaca čiji su potrošači bili proizvođači svile.

Kubna kutija kakva se danas poznaju - od duplog sloja čvrstog papira sa šupljom sredinom je ideja Edwarda Allana i Edwarda Hellyja. Oni su ih koristili za potrebe proizvodnje šešira.

Kartonska kutija je nastala 1879. godine kada je vlasnik tvornice papira iz Brooklyna Robert Gair shvatio da se ručno može iskrojiti jedna strana, a potom presavijanje preostalih jednakih, kartonskih kutija prepustiti štambarskim presama. Na taj način je nastala karotnska kutija.

Gair je ubrzo počeo prodavati kartonske kutije. Nije dugo čekao na narudžbu od dva miliona kutija. Narudžba je bila od kompanije krekera Nabisco.

Vlada Finske je 1930. godine majkama, koje nisu mogle da priušte kolijevke, davala kutije za novorođenčad, navodi National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije