Živjeli u izolaciji 40 godina: Nisu znali da je bio Drugi svjetski rat

Radiosarajevo.ba
Živjeli u izolaciji 40 godina: Nisu znali da je bio Drugi svjetski rat
Sibirska je tajga jedno od najizoliranijih mjesta na svijetu, a osim toga i vrlo je nezgodan teren za putovanje kroz nju kao i gotovo nemoguće mjesto za život.

Vjerovatno ste čuli priče o japanskim vojnicima koji su se povremeno znali pojaviti iz džungle nesvjesni da je rat završio, no ovo je još nevjerojatnija priča - o porodici koja nije niti znala da je došlo do Drugog svjetskog rata. 

Nevjerojatna sudbina u neznanju je držala rusku porodicu koja je provela preko 40 godina u pustopoljini Sibirske tajge, a na njih su 1987. naletjeli geolozi istraživači.

Saznali su da porodica Lykov živi u potpunoj izolaciji desetljećima. Oni su spadali u "Stare ritualiste", ogranak ruske Pravoslavne crkve koja se od matice razdvojila sredinom 17. stoljeća zbog osude reformi, piše Express.

Prije 1936. porodica je živjela u naseljenom dijelu Rusije, no nakoj što je jednog od braće ubila sovjetska patrola, otac Lykov okupio je svoju porodicu te su pobjegli u dubinu Sibirske tajge, a nakon tog dana nikad više nisu viđeni.

Kad su ih geolozi pronašli 1978. nisu mogli vjerovati kako je neko preživio u tim uvjetima, koji su doslovni izgledali poput onih iz Srednjeg vijeka.

Unatoč godinama izolacije, Karp ih je ljubazno dočekao te je odbio sve što su mu geolozi nudili, osim soli - koju nisu okusili duže od 40 godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije