Rođena u Hrvatskoj / Žena ostavila nasljedstvo hrvatskom gradu i svojim mačkama

09. 11. 2018. u 08:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Grad Đurđevac prije nekoliko je dana dobio 30.000 dolara, odnosno nešto više od 51 hiljade KM na u nasljedstvo od Marije Horvatek, rođene Đurđevčanke koja je prije više desetljeća odselila u Chicago, piše Prigorski.hr.

Horvatek je preminula prije dvije godine, a toliko dugo je trajalo i provođenje oporuke. Pokazalo se da je Đurđevčanka s američkom adresom dio svog bogatog nasljedstva ostavila rodnom gradu.

"Prije nekoliko smo dana dobili vijesti da je (Marija Horvatek) željela da u njezinoj imovini uživaju mačke i djeca. Dok o njezinim mačkama brine njezina prijateljica, Grad Đurđevac je dobio zadaću da 30 tisuća dolara iskoristi za dobrobit djece", rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Odlučili su dobivenim novcem kupiti muzičke instrumente za djecu kako bi iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih.

Đurđevčane je nenadani dar Marije Horvatek razveselio. Osim rodnom gradu, Horvatek je nešto ostavila i rodbini. Međutim, u Đurđevcu zapravo i nema više njenih nasljednika. O njenoj majci, Katici Legradi, koja je preminula 1989., brinula je također pokojna Ana Matejak, čiji se kćer i zet Roza i Branko Vukres, danas i sami u poodmakloj dobi, sjećaju Marije Horvatek, rođ. Legradi.

"U jednom od pisama koje je slala majci Katici, Mara je napisala da će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama - kazala je Roza i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u koverti.

No, najveći će dio nasljedstva Marije Horvatek - namještaj, nakit, srebrninu te 470 hiljada dolara (nešto više od 800.000 KM) - dobiti njenih pet mačaka.

One će se tim sredstvima moći koristiti do svoje smrti. Za njih u Chicagu brine izvjesna Eva Barcelona, njena prijateljica, koja će u njihovo ime i moći raspolagati s novcem. Vukresove je ta odluka šokirala.

"Imala je ona mačke", rekla je Roza, na što je Branko dodao da je Horvatek "spavala" s mačkama. Roza je potom rekla da su Horvatek jednom prilikom posjetili poznanici iz Đurđevca te da su po povratku Vukresovima rekli da ona u Chicagu dosta siromašno živi, da živi s 20 mačaka i da je dosta neuredna.

"Nisam mislila da ona ima neke novce ili da ima nešto. Nakon priče ovih ljudi, tko je mogao misliti da ona ima tolike novce", rekla je Roza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA