Zbog erozije se urušila poznata prirodna znamenitost na otoku Galapagos

0
Radiosarajevo.ba
Zbog erozije se urušila poznata prirodna znamenitost na otoku Galapagos
Foto: NY press / Darwinov luk više ne postoji

Poznata prirodna znamenitost na otoku Galapagos, Darwinov luk, urušio se zbog erozije, objavilo je ekvadorsko ministarstvo okoliša. Riječ je o prirodnoj i izuzetno atraktivnoj kamenoj formaciji jugoistočno od Darwinova otoka koja više ne postoji u dosadašnjoj formi. Naime, luka više nema, postoje samo dva stupa koja su ga držala.

"Riječ je o posljedici prirodne erozije. Darwinov luk je od prirodnog kamena i nekad je bio povezan s otokom. Mjesto se smatra jednim od najboljih mjesta na planeti za ronjenje i promatranje jata morskih pasa i drugih morskih vrsta", navelo je ministrastvo u saopćenju.

Luk se srušio u okean oko 11 sati ujutro po lokalnom vremenu, a srećom nije bilo povrijeđenih ronilaca. Otok Galapagos stavljen je pod Unescovu zaštitu 1978. godine, a slavnim ga je učinio Britanac Charles Darwin nakon što su ga otoci inspirisali za teoriju o evoluciji vrsta. Na otoku živi oko 30.000 stanovnika.

"Rušenje luka je podsjetnik koliko je krhak svijet u kojem živimo. Dok ljudi ne mogu učiniti gotovo ništa da spriječe eroziju i slične geološke procese, možemo zaštititi prekrasni podmorski svijet. Žao mi je bilo čuti da se srušio. Bio je jedna od glavnih atrakcija, ispod valova pod njim skriva se najveći broj morskih pasa na svijetu", komentarisala je Jen Jones iz Fondacije za očuvanje Galapagosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije