Zatvor u Norveškoj kao hotel: Kriminalci u ćeliji imaju frižider i računar

Radiosarajevo.ba
Zatvor u Norveškoj kao hotel: Kriminalci u ćeliji imaju frižider i računar
Foto: Profimedia / Zatvor Halden u Norveškoj

Norveški zatvor u Haldenu ima oko 250 zatvorenika. Gotovo polovina je počinila nasilne zločine poput ubistava ili napada. Trećina je osuđena za prodaju ili krijumčarenje droge.

No kako bi im pošlo za rukom vratiti ih u društvo kao nove ljude, Norvežani su osmisli potpuno drukčiji koncept zatvora, piše Punkufer.hr.

Oni smatraju da osveta ne daje dobre rezultate te da je rehabilitacija ključna za izgradnju nove ljestvice moralnih vrijednosti.

Kako zbog izgleda, tako i zbog sadržaja - Halden se smatra i najhumanijim zatvorom na svijetu. Izgrađen je usred šume, a i unutar zidova ima drveća, neravnih površina, šumskog voća koje nesmetano raste.

Ćelije imaju krevet, mali frižider, policu za knjige, televizor, stol te vlastito kupatilo s tušem i umivaonikom. Zatvorenicima je na raspolaganju i trgovina prehrambenih proizvoda pod nazivom “Justisen” (pravda) u kojoj zatvorenici mogu kupiti sve što im je potrebno za kuhanje, bilo da žele sami nešto pojesti ili počastiti "kolege".

Tu je i dobro opremljen muzički studio, čiji naziv na engleskom zvuči sjajno (Criminal Records), kao i vrt, soba za molitvu, teretana, biblioteka, prostorija s kompjuterima, kućica za posjete i još mnogo toga. U zatvorskoj školi zatvorenici mogu dobiti odgovarajuće obrazovanje tokom izdržavanja kazne, a u slobodno vrijeme igraju kompjuterske igre s čuvarima, vježbaju jogu, sviraju klavijature ili gitaru ili se bave lončarstvom.

Tokom dana stražari se često druže s zatvorenicima, bilo na kafi i pecivima ili odbojci. Mnoga područja nemaju nadzorne kamere, a zatvorenici se u određenoj mjeri mogu slobodno kretati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije