Zašto žene padaju na žestoke momke: "Kriminalci su savršeni partneri"

Radiosarajevo.ba
Zašto žene padaju na žestoke momke: "Kriminalci su savršeni partneri"
Foto: Depositphotos / Ilustracija

Magazin Women's health piše kako se ispostavilo da mnogi nasilni muškarci i kriminalci često pobuđuju interese brojnih žena.

I to nisu žene koje su bile u vezi s takvim muškarcima prije nego što su njihovi zločini izašli na vidjelo pa su odlučile ostati uz njih, već su to uglavnom žene koje su za te muškarce čule putem medija, kad im je suđenje za zločine već počelo.

Mnogi psiholozi kažu da je za to krivo stanje pod imenom hibristofilija.

To je naziv za seksualnu sklonost prema osobama koje su počinile strašne zločine, pojašnjava kriminolog i profesor na Univerziteta Baltimore Jeffrey Ian Ross.

Radi se uglavnom o serijskim ubicama, seksualnim prijestupnicima i vođama kulta.

Smatra se da upravo hibristofilija stoji iza odnosa Ted Bundya i njegovih grupi djevojaka, ali i njega i njegove djevojke Carole Ann Boone.

Ilustracija - undefined

Foto: Depositphotos: Ilustracija

Tehnički, hibristofilija je seksualna privlačnost, ali ono što stoji iza nje zapravo nema u sebi ništa seksualno. Ta je seksualna privlačnost zapravo proizašla iz drugih karakteristika koje taj kriminalac ima.

"Kriminalci su na neki način savršen partner. Te žene sve vrijeme znaju gdje je njihov muškarac, a s njim onda dijele samo pozitivna iskustva. To je jedna vrsta ‘sigurne’ veze koju mogu kontrolisati", objašnjava profesor forenzičke psihologije Louis Schlesinger.

Te žene viđaju svoje partnere samo onda kada im dođu u posjetu u zatvorima, a tada se oni dobro ponašaju. Ako se ne ponašaju dobro, posjeta se neće ponoviti.

Stručnjaci objašnjavaju i da se žene u takvim vezama ne moraju nositi sa svakodnevnim razočaranjima kao što je čišćenje ili pospremanje.

"Tu je i osjećaj da ste nekome potrebni. Te žene kriminalcima daju pažnju, a zauzvrat dobijaju osjećaj smisla koji im treba", kaže Schlesinger i dodaje da te žene na takav način često traže i pažnju od svojih porodica, prijatelja ili medija.

Ipak, nije sasvim jasno vjeruju li žene koje kriminalci privlače da su oni zaista krivi za zločine za koje ih optužuju, ili ih smatraju nevinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije