Zašto volimo pivo?
Ukus piva, čak i bez alkohola, može pokrenuti oslobađanje dopamina u mozgu, tvrde naučnici Indijana univerziteta. Ljudi
sa porodičnom historijom alkoholizma takođe, imaju nešto viši nivo dopamina,
neurotransmitera povezanog sa osjećajem zadovoljstva.
Dr Dejvid Kareken, zamjenik
direktora Centra za istraživanje alkohola u Indijani kaže: “Vjerujemo da je ovo
prvi eksperiment na ljudima koji pokazuje da i sam ukus alkoholnog pića, bez
ikakvog dejstva samog alkohola, može pokrenuti aktivnosti u dijelu mozga
zaduženog za osjećaj nagrađenosti”.
Studija je obuhvatila 49 muškaraca koji su se nakon ispijanja piva podvrgli skeniranju mozga; kontrolna grupa pila je energetsko piće.
Rezultati su pokazali značajno veću aktivnost dopamina nakon ispijanja piva,
nego što je to slučaj sa energetskim pićem. Učesnici su takođe rekli da žele još piva, nakon što su
probali male uzorke, dok drugo piće nisu tražili, iako su smatrali da ima bolji
ukus.
Svaki čovjek dobio je samo 15 ml njihovog omiljenog piva tokom 15-minutnog
perioda, tako da nisu mogli da osjete efekte alkohola.
Studija koju je sproveo dr Brendon
Oberlin sa petočlanim timom objavljena je u žurnalu
“Neuropsychopharmacology”.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.