Zašto Tyson glumi u seriji o seksualnom nasilju?

Radiosarajevo.ba
Zašto Tyson glumi u seriji o seksualnom nasilju?

Mike Tyson, osuđeni silovatelj, naširoko poznat po svojim šovinističkim stavovima, pojavit će se u TV seriji  Zakon i red: Jedinica specijalnih žrvti, u epizodi o silovanju, javlja Guardian.

"Ne mogu vam reći koliko puta sam gledao maratone Special Victims Unit (Jedinica specijalnih žrtava), to je moj posao iz snova", napisao je Tyson na svom Tweeteru, nakon što je objavljena vijest da će gostovati u jednoj epizodi. Da, čovjek koji je osuđen za silovanje, i koji i dalje širi šovinističke stavove će biti u showu koji je hvaljen zbog načina na koji se bavi seksualnim nasiljem.

Postavlja se pitanje: Da li je on uopće gledao show?

Smještena u New Yorku, serija se bavi žrtvama silovanja i seksualnog napada. Često napadana jer "od silovanja pravi zabavu", serija je i hvaljena zbog bavljenja seksualnim nasiljem na osjećajan i ozbiljan način. Zašto su onda unajmili Mikea Tysona za lik Reggiea Rhodesa, ubicu osuđenog na smrtnu kaznu, žrtvu nasilja u djetinjstvu i tako razbjesnili mnogo ljudi? 

Marcie Kaveney, advokat za slučajeve silovanja, pokrenula je peticiju na siteu Change.org u kojoj se traži od producenata serije da promijene odluku. Peticija je do sad skupila 6.000 potpisa.

"Veoma sam razočarana, volim ovaj show i gledam ga godinama", rekla je Kaveney. "Čak sam savjetovala advokatima za seksualno nasilje da gledaju seriju. Kao advokat i žrtva srce mi muči pomisao da ovaj čovjek dobija priliku samo zato što je poznat! Ne mogu ni zamisliti kako će to uticati na njegovu žrtvu".

2004. godine glumica Mariska Hargitay, koja u seriji glumi detektivku Oliviu Benson, osnovala je fondaciju Joyful Heart za pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Hargitay nije komentirala izbor Tysona za ulogu, dok se šef fondacije Maile Zambuto oglasio putem njihove web stranice: "Nismo bili upoznati sa ovim izborom za ulogu, i izrazili smo zabrinutost producentima serije. Više od deceniju SVU je bilo svjetlo vodič u slučajevima seksualnih napada, kućnog nasilja i nasilja nad djecom".

Tysonova rehabilitacija od njegove osude 1992. godine do danas je pod upitnikom. Dok je  okružen djevojkama u bikinijima, u jednoj reklami za energetsko piće izgovarao slogan "sex energija", u javnosti se pojavljivao sa stavovima kako ga se ne razumije i kako je osjećajna duša koja se bori da prevaziđe ovu tragediju.

Prošle godine je Tyson u svom showu izjavio da su žene "kurve, kuje i prostitutke".

Tyson nikad nije izrazio kajanje uprkos osudi i još uvijek govori o žrtvi koju je napao da je lažov.

Ovo sve navodi na zaključak da ako odslužite svoje u zatvoru (Tyson je odležao tri od šest godina na koliko je bio osuđen) možete se pojaviti kao lik u seriji kao da se ništa nije dogodilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije