Zašto je 15. april uklet: Šest najvećih tragedija na isti dan

Radiosarajevo.ba
Zašto je 15. april uklet: Šest najvećih tragedija na isti dan
Twitter / Svjetske tragedije na 15. april

Dva dana poslije stravičnih scena u kojima vatrena buktinja guta katedralu Notre Dame i početnog šoka koji je izazvala ova vijest, na internetu se pojavila i informacija da se tog 15. aprila dogodio niz tragedija, što je pojedince upozorilo na neke podudarnosti masovnih tragedija.

Istog daana, ali 2013. godine desio se i bombaški napad na Bostonski maraton. Dvije bombe su eksplodirale kada je prvi od 27.000 učesnika stigao na cilj.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dječak, a povrijeđeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu.

Mnogi se sjećaju 1989. godine i tragedije na stadionu Hillsboroughu, jedne od najvećih sportskih tragedija u historiji. Na prenapunom stadionu u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Kupa igrala se utakmica između Liverpoola i Nottingham Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može da primi 39.000 gledalaca na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kome je poginulo 96 navijača Liverpoola, a povrijeđeno je više od 700 ljudi. 

Svjetske tragedije na 15. april - undefined

Twitter: Svjetske tragedije na 15. april

Petnaesti april, dobio je još jedan atribut jezivog datuma, jer upravo tog dana 1912. godine dogodila se velika pomorska katastrofa u sjevernom Atlantiku, kada je poslije udara u ledeni brijeg potonuo britanski putnički brod Titanik.

U katastrofalnoj nesreći živote je izgubilo 1.517 ljudi.

Na kraju, 15. aprila 1865. godsine izvršen je atentat na američkog predsjednika Abrahama Lincolna. U njega je pucao fanatični Južnjak John Wilkes Booth.

Na kraju, 15. aprila 1989. godine na Trgu Tiananmen (Trg nebeskog mira) koji su u Kini predvodili studenti, na taj dan prema procjenama ubijeno je 10.000 ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije