Naučno objašnjenje / Zašto biramo partnere koji nam fizički nalikuju

08. 05. 2017. u 23:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jeste li ikada pogledali svoje prijatelje u vezi i zapitali se kako su se uspjeli naći tako fizički slični?

Niste jedini… Sad se pojavilo i naučno objašnjenje ovog fenomena.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 879 bračnih parova iz tri generacije bijelaca koji potječu iz sjeverne, zapadne i južne Europe, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Genetics, pokazalo je da mnogi bračni parovi zaista nalikuju jedno na drugo jer dijele isto porijeklo.

Stručnjaci tvrde da su partneri bili povezani i prije nego što su postali par. Osobe su za bračne partnere birale partnere s kojima su dijelili slične genske karakteristike, no ta se tendencija smanjivala iz generaciju u generaciju.

Istraživači pretpostavljaju da je razlog tome što su nove generacije sklonije traženju ljubavi na novim mjestima, a zbog mogućnosti online upoznavanja biraju partnere koji njihovim roditeljima nisu dostupni.

Ranije studije pokazale su da se sličnost među dugogodišnjim partnerima može objasniti i činjenicom da su emotivno slični pa ih iste stvari razdražuju i nasmijavaju te doživljavaju suptilne promjene na licu ili u obliku lica, piše Glamour.com


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA