Za portret Sulejmana Veličanstvenog pola miliona, minijaturni Kur'an 100.000 dolara

Anadolija
Za portret Sulejmana Veličanstvenog pola miliona, minijaturni Kur'an 100.000 dolara
Foto: AA / Vrijedne umjetnine iz islamskog svijeta na aukciji

Britanska aukcijska kuća Sotheby’s sprema prodaju izuzetno vrijednih umjetnina iz islamskog svijeta, uključujući i portret osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Kolekcija pod nazivom “Umjetnine islamskog svijeta“ sadrži 311 predmet koji će biti izložen na aukcijskoj prodaji najavljenoj za 1. maj.

Najviše pažnje iz kolekcije privlači portret osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kojeg je najvjerovatnije po narudžbi mletačkih diplomata nacrtao jedan od učenika poznatog italijanskog slikara Gentila Bellinija.

Vrijednost portreta se procjenjuje na između 323.000 i 452.000 dolara.

Najvrijedniji predmet u kolekciji je rijetki primjerak tanjira iz Iznika koji datira iz 1530-tih godina. Novi vlasnik će za taj komad posuđa morati izdvojiti između 387.000 i 645.000 dolara.

Ekspert za bliskoistočnu i islamsku umjetnost Alexandra Roy kazala je da portret Sulejmana Veličanstvenog i tanjir Iznik datiraju iz istog perida.

“Kolekcija koja će biti ponuđena na aukciji sadrži predmete iz perioda od devetog do devetnaestog stoljeća. Predmeti su pripadali kolekcionarima iz Evrope i sa Bliskog istoka“, kazala je Roy.

Još jedan od zanimljivijih predmeta iz kolekcije je i drveni i oslikani stalak za turbane s obodima od slonovače i oklopa kornjače. Na stalku su pažljivo uklesan i dekor i stihovi osmanskog pjesnika Mahtumija Vahidija.

“Ti si kao turban, mjesto ti je povrh moje glave“, glasi Mahtumijev stih koji je uklesan pozlaćenim slovima.

U kolekciji se također nalaze i puške, bodeži i nakit iz perioda Osmanskog carstva, kao i slike krunidbe sultana Selima III i vojnog karavana sa sultanom Muradom III.

Tu je i rijetki primjerak minijaturnog Kur'ana za koji se pretpostavlja da datira iz desetog vijeka iz Perzije, a njegova vrijednost je procijenjena na oko 100.000 dolara.

Aukcija će u srijedu biti otvorena i na internet stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije