New York / Za 100 miliona dolara prodaje se Da Vincijeva slika "Salvator Mundi"

11. 10. 2017. u 10:10:00 AA

Shares: 34

"Salvator Mundi", posljednja slika italijanskog umjetnika Leonarda da Vincija, čija vrijednost se procjenjuje na oko 100 miliona dolara, bit će prodata na aukciji u novembru u New Yorku.

Slika će prije aukcije biti izložena u Hong Kongu, San Franciscu, Londonu i New Yorku. Naziv slike "Salvator Mundi", što u prevodu znači "Spasitelj svijeta", predstavlja Isusa kao spasitelja svijeta. Riječ je o umjetnini koja je nastala oko 1500. godine i smatra se iznimnim djelom koje se do sada nalazilo u jednoj privatnoj kolekciji. Na slici se nalazi Isus, odjeven u kaftan u plavoj i crvenoj boji dok u jednoj ruci drži kristalnu kuglu. 

Do danas je sačuvano oko 20 Da Vincijevih djela, koja se nalaze u muzejima ili kolekcijama institucija. Posljednja od njih je "Salvator Mundi", koja je bila u vlasništvu osobe čiji identitet predstavnici galerije Christie's nisu željeli otkriti. Međutim, poznato je da se radi o kolekcionaru iz Evrope. 

Leonardo da Vinci bio je italijanski slikar, arhitekt, kipar, mislilac, matematičar i inžinjer. Njegova djela "Posljednja večera" i "Mona Lisa " spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse.

NEMA KOMENTARA