World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

1
Promotivni tekst
World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine
Foto: Dr. Wolf Kennel / Pas Kensho na svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu

U periodu od 25 do 28.4.2024. godine u organizaciji Međunarodne kinološke federacije (FCI) i Hrvatskog kinološkog saveza Zagreb je bio domaćin Svjetske izložba pasa - World Dog Show 2024, najvažnijeg i najvećeg međunarodnog događaja u svijetu kinologije i uzgajivača pasa.

U toku četiri dana 163 kinološka suca iz cijelog svijeta na Zagrebačkom velesajmu ocjenjivalo je čak 15.000 pasa i oko 400 različitih pasmina iz 79 zemalja.

Titulu World Winner 2024 osvojio je Kensho, pas japanske pasmine shiba unu iz poznate bh. uzgajivačnice Dr. Wolf Kennel, u vlasništvu Dr. Nedima Šute i Senada Alibegovića, te je time proglašen za najljepšeg shiba inu mužjaka na svijetu. Ovaj uspjeh je od velikog značaja ne samo za uzgajivače i bosanskohercegovačku kinologiju, već i za promociju same države, obzirom da je Kensho ovu prestižnu titulu osvojio pod zastavom Bosne i Hercegovine u izrazito izazovnoj i brojnoj konkurenciji.

Diploma sa svjetske izložbe pasa u Zagrebu
Foto: Dr. Wolf Kennel / Diploma sa svjetske izložbe pasa u Zagrebu

Kensho (San Jo Come Fly With Me) je inače međunarodni šampion u 10+ zemalja, te se na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi takmičio u konkurenciji od 133 psa, pod sudačkom palicom sudije Frenkie Leunga (China), u konačnici osvojivši prestižnu titulu WORLD WINNER 2024. Psa je izlagala poznata hendlerica pasa Kristina Savina.

Pas Kensho na svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu
Foto: Dr. Wolf Kennel: Pas Kensho na svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu

Na samom kraju za najljepšeg psa ovogodišnje Svjetske izložbe pasa proglašena je ženka afganistanskog hrta iz Čilea. Puno joj je ime Zaida Bint Muti Von Haussman, a vlasnik i uzgajivač joj je Ramon Podesta Valenzuela, inače počasni predsjednik Kinološkog saveza Čilea.

Drugoplasirana je ženka bobtaila iz Grčke, a treći najljepši pas na svijetu je škotski terijer iz SAD-a.

Sljedeća Svjetska izložba će se održati u Helsinkiju 2025. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije