WHO: Sve manje muškaraca u svijetu puši

Radiosarajevo.ba
WHO: Sve manje muškaraca u svijetu puši
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da je na globalnom planu zaustavljen trend povećanja broja muškaraca koji konzumiraju cigarete.

Prema podacima SZO-a, 2000. godine u svijetu je cigarete konzumiralo 1,397 milijardi ljudi, a 2018. godine u svijetu je bilo 60 miliona pušača manje, odnosno cigarete je konzumiralo 1,337 milijardi osoba.

Za smanjenje broja pušača u tom periodu zaslužne su žene jer je broj muškaraca konzumenata cigareta od 2000. do 2018. godine povećan sa 1,05 na 1,093 milijarde.

Novi izvještaj SZO-a pokazao je da je od prošle godine došlo do zaustavljanja rasta broja muškaraca konzumenata duhanskih proizvoda.

Podaci se odnose na konzumente cigara, cigareta i duhana za žvakanje, a nisu uvrštene elektronske cigarete.

U izvještaju se navodi da će naredne godine u svijetu biti za milion manje muškaraca koji konzumiraju cigarete, a da će u narednih pet godina taj broj biti smanjen za pet miliona.

Direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je to prekretnica u borbi protiv štetne prakse konzumiranja cigareta.

"Godinama smo svjedočili porastu broja muškaraca koji konzumiraju duhanske proizvode. Međutim, prvi put bilježimo smanjenje broja pušača što je posljedica pritiska kojeg vlasti vrše na proizvođače. SZO će nastaviti saradnju s vladama država kako bi se ti trendovi dodatno popravili", poručio je Ghebreyesus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije