Washington DC legalizirao gay brakove

Radiosarajevo.ba
Washington DC legalizirao gay brakove

Gradonačelnik Washingtona u petak je potpisao zakon o legalizaciji istospolnih brakova u glavnome gradu SAD-a, čije je stupanje na snagu odgođeno za 30 dana.

Gradonačelnik Adrian Fenty potpisao zakon na prigodnoj svečanosti. Gradsko vijeće u utorak je prihvatilo zakon o legalizaciji istospolnih brakova u Washingtonu, odnosno Distriktu Columbija, posebnoj upravnoj jedinici koju čini glavni grad SAD-a.

Zadnju riječ o zakonima Distrikta Columbija ima Kongres, pa do stupanja na snagu novoga zakona treba proći 30-dnevno razdoblje za kongresnu reviziju.

Pristaše zakona očekuju da ga Kongres neće mijenjati, te da će se prvi homoseksualni parovi u Washingtonu vjenčati u martu iduće godine, prenijela je lokalna stanica Washington TV.

Katolička biskupija u Washingtonu najavila je da će možda morati ograničiti neke od svojih dobrotvornih projekata u gradu, jer se protivi ovom zakonu.

Inače, istospolni su brakovi dopušteni, osim u nizu velikih gradova, i u pet američkih saveznih država – Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i Vermontu.

dnevnik.hr/voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije