... / Vrijedi pokušati: Imate li u kući ove stvari za koje se vjeruje da donose sreću

18. 08. 2020. u 13:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Brojni vjeruju u to da im pojedini predmeti donose sreću, imaju svoju sretnu odjeću, crveni konac, potkovicu i slično. Dok s druge strane postoje oni koji govore da su to sujevjera i da to nema nikakve veze sa srećom.

Možda ne verujete da je tako, ali zašto ne isprobati?

1. POTKOVA

Možete ih pronaći posvuda, a vjerojatno ste ih kod nekoga u kući i vidjeli, ali znate li zašto se smatraju srećonošama? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona potjerati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Što god da je istina, postavite je iznad vanjskih vrata kako bi štitila kućanstvo.

2. SIMBOLI KORNJAČE

Baš kako se u Irskoj vjeruje da je potkovu dobro imati u kući, tako se prema pravilima Feng Shuija vjeruje da kornjača štiti dom i iznimno je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebala biti jak čuvar doma a stavlja se kod ulaznih vrata.

3. BAMBUS

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni dio svakog doma. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Na primjer, nikada se ne smije nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovoj neurologiji to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

4. CRVENA BOJA

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje s dobrom srećom. Kinezi Novu Godinu uvijek čekaju odjeveni u crveno te u crvene omotnice stave novac. U Indiji mnoge mladenke nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza, tepih u crvenoj boji će biti dovoljni da vas zaštite.

5. HAMSA AMULET

Hamsa ruka je simbol u islamskoj i židovskoj povijesti, kulturi i religiji. Smatra se zaštitnim amuletom, a mnogi ga danas nose kao ukras. Neke priče upućuju da će vas štititi od zlog oka, piše Ordinacija.vecernji.hr.

6. SIMBOL SVINJE

"Shwein gehabt!" To biste rekli ako ste Nijemac da ste recimo osvojili loto. Doslovno bi to u prijevodu značilo „imam svinju“. Za razliku od ostalih simbola, svinja je simbol dobre sreće iz povijesnih razloga, ne religijskih. U Europi je osoba morala biti bogata da bi imala svinje.

7. LJUSKA ŠARANA

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju djece, a drugi ljusku šarana. U nekim se zemljama ova riba jede uvijek oko blagdana, a naknadno se uzme nešto ljuske i spremi kako bi potaknula dobru sreću.

8. ŽIR

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji sjevernih zemalja Europe on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojemu žir raste.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA