Vođa kulta Adnan Oktar osuđen na rekordnu kaznu zatvora, pronašli mu i 70.000 antibebi pilula

2
Radiosarajevo.ba
Vođa kulta Adnan Oktar osuđen na rekordnu kaznu zatvora, pronašli mu i 70.000 antibebi pilula
Foto: Instagram / Adnan Oktar sa svojim "mačkicama"

Turski televizijski propovjednik i vođa kulta Adnan Oktar osuđen je za zatvorsku kaznu od 8658 godina zbog špijuniranja i seksualnog zlostavljanja, piše The Telegraph.

Šezdesetšestogodišnji Turčin poznat je po tome što je u svojim prijenosima promovirao kreacionizam i konzervativne vrijednosti te što je bio okružen djevojkama u bikinijima ili oskudnoj odjeći koje je zvao "mačkicama".

Oktar je u srijedu na sudu u Istanbulu u Turskoj osuđen na zatvorsku kaznu od 8.658 godina. Ta je kazna osam puta veća od prethodne koja je nakon žalbenog procesa poništena.

Srbijanski youtuber pojeo 300 jaja u 10 dana pa objavio nalaze kompletne krvne slike

Srbijanski youtuber pojeo 300 jaja u 10 dana pa objavio nalaze kompletne krvne slike

Turčin je proglašen krivim za niz zločina - od seksualnog napada preko zlostavljanja maloljetnika i prevare do pokušaja političke i vojne špijunaže.

Na sudu se tražilo da Oktar, budući da je bio na čelu kulta, odgovara i za zločine koje su počinili njegovi sljedbenici. Četrnaest njegovih bliskih saveznika također su osuđeni na dugotrajne kazne zatvora.

Propovjednik, koji je poznat po crnoj boji kose, rekao je da se ne osjeća krivim te ustvrdio da su izjave da vodi seksualni kult "urbana legenda".

Unatoč tome, presudu je prihvatio, opisavši je kao "božju volju".

"Islam će dominirati svijetom. Turska će biti prelijepa zemlja", rekao je Oktar na sudu.

Više svjedokinja koje su svjedočile iza zatvorenih vrata optužile su Oktara za silovanje i opetovano seksualne napade.

Jedna je žena rekla da ju je Oktar nakon silovanja tjerao da pije kontracepijske tablete. U Oktarovoj je vili pronađeno gotovo 70.000 kontracepcijskih tableta.

Turčin je inzistirao da su korištenje za liječenje kožnih bolesti i menstrualnih poremećaja.

Čini se da se Oktar u problemima našao i zbog tvrdnji tužitelja da je poveza sa Fetullahom Gulenom, osobom koju turske vlasti drže odgovornom za neuspjeli pokušaj državnog udara iz 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije