Vladin projekat: Nane će od sada za čuvanje unuka dobijati platu

Radiosarajevo.ba
Vladin projekat: Nane će od sada za čuvanje unuka dobijati platu
Pixabay / Ilustracija
Briga o djeci je zaista jedan od najtežih poslova na svijetu i zbog toga se onima koji obavljaju taj povjerljiv posao poklanja velika pažnja.

Zbog toga je Vlada Republike Turske odlučila da pokrene jedan projekat koji bi trebao obezbijediti da bake koje čuvaju svoje unuke dobiju određeni vid plate, prenosi Haber Turk.

"Kako znate, obećali smo provesti ovaj projekat i prema odluci premijera mi smo završili posljednju fazu pregovora sa privatnim i javnim bankama kako bi uskoro počela provedba projekta", kazao je ministar porodica i socijalne politike Turske, Mehmet Muezzinoglu.

Vlada se na ovaj potez odlučila kako bi podržala zapošljavanje žena u Turskoj, te kako bi majke oslobodila pritiska koji, zbog vođenja brige o djeci, utječe na njihov posao. Zbog toga će oko 5.000 porodica u prvoj fazi provedbe projekta biti nagrađeno, te će nane za čuvanje svojih unuka primati platu tačno godinu dana, nakon čega će se odlučiti da li će ovo postati trajni projekat turske vlade.

Sve nane koje čuvaju djecu i starije su od 65 godina moći će primati ovu pomoć, potvrdio je ministar Muezzinoglu, a naveo je i da će one primati iznos od oko 30 posto minimalne plate u ovoj državi.

Ovaj potez, ističe se, podržao je i javni i privatni sektor u Turskoj, te bi projekat vlade mogao vrlo skoro postati trajan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije