Vjesnici proljeća: Pet razloga zašto su bebe rođene u aprilu posebne

Radiosarajevo.ba
Vjesnici proljeća: Pet razloga zašto su bebe rođene u aprilu posebne
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zima je prošla i svijet je opet počeo cvjetati.

Mame koje očekuju porođaj u aprilu ili su rodile u ovom mjesecu trebaju se smatrati sretnima jer su usklađene s Majkom Prirodom.

Beba rođena u proljeće imat će neke posebne osobine, kažu istraživanja.

Evo pet stvari na koje utječe mjesec rođenja:

1. Dijete će vjerojatno duže ostajati budno

Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep otkrilo je da ljudi rođeni u proljetnim i ljetnim mjesecima obično odlaze na spavanje kasnije za razliku od onih koji su rođeni u jesen ili zimu, tako će vaša aprilska beba vjerovatno biti "noćna ptica"

2. Vjerovatno je da će biti optimistično

Istraživanje iz 2014. godine u Mađarskoj otkrilo je da bebe rođene u martu, aprilu i maju imaju veću vjerovatnoću da će biti optimistične i pozitivne. Još je vjerovatnije da će beba imati optimističniji karakter ako su ljeta suha i zime hladne (kao što je u srednjoj Europi).

3. Vrlo rano usvajaju vještine vođe

Prema istraživačima sa Univerziteta British Columbia, bebe rođene u aprilu (i one u martu) imaju veću vjerovatnoću da će postati korporativne vođe nego djeca koja su rođena za vrijeme ljeta. Nakon što su napravili analizu rođendana 375 direktora u 500 kompanija između 1992. i 2009. istraživači su zaključili da je to zbog dobi u kojoj su krenuli u školu. Aprilske bebe imaju veću vjerovatnoću da će biti najstarije u razredu i stoga će se vrlo rano izdvojiti kao voditelji.

4. Manji rizik od astme

Istraživanje provedeno 2015. godine u New Yorku otkrilo je da djeca rođena u proljeće imaju niži rizik od astme. Smanjeni rizik može biti zbog toga što su grinje i prašina obilnije u proljeće, a pošto je beba izloženija njima u prva dva mjeseca života pojačava se imunološki sistem.

5. Manji rizik od ADHD-a

Isto istraživanje, gore navedeno, bilježi da je ADHD najčešće dijagnosticiran kod beba rođenih kasnije tokom godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije