Vjerujete li u retrogradni Merkur - evo šta kažu naučnici

Radiosarajevo.ba
Vjerujete li u retrogradni Merkur - evo šta kažu naučnici
Foto: NASA / Merkur

Da li retrogradni Merkur stvarno utiče na život čovjeka - odgovor na ovo pitanje je tražio BBC.

Retrogradno kretanje Merkura ili kretanje Merkura unazad se desilo od 7. jula do 2. avgusta ove godine, istakli su astrolozi.

Da li ovakvo kretanje Merkura zaista utiče na događaje, ponašanje, ljude?

Jedni su uvjereni da uticaj postoji, dok naučnici imaju drugačije mišljenje.

Kako se Merkur kreće retrogradno?

Dok se kreću oko Sunca, planete koriste uvijek istu putanju i isti smjer. Kreću se samo naprijed.

"Retrogradno, odnosno kretanje planeta unazad je nemoguće", rekao je za BBC Dušan Mrđa sa Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Kada vam djeluje da se neka planeta kreće unazad, to je optička varka.

"Planete se kreću različitom brzinom, pa se onda može učiniti da se, recimo Merkur, posmatrano sa Zemlje, kreće unazad. To je čisto vizuelni efekat", rekao je.

Zemlja pretiče Merkur i stvara iluziju da on ide unazad.

Merkurove četiri, Zemljina jedna godina

Godina na Zemlji traje 365 dana odnosno 366 dana. Godina na Merkur traje 88 dana. Toliko je jednoj i drugoj planeti potrebno vremena da obiđe Sunce.

To znači da jedna "zemaljska" godina traje četiri "merkurovske". Tokom jednog prolaska Zemlje oko Sunca, Merkur to uradi četiri puta.

Kada su planete jedna pored druge na istoj strani Sunca, izgleda kao da se Merkur kreće istočno u odnosu na Zemlju. Kada prestigne Zemlju, izgleda kao da je promijenio pravac i postao retrogradan.

Fizičari to porede sa kretanjem vozila različitom brzinom: kada prestignete automobil, izgledat će da se on u odnosu na vaše kretanje pomjera unazad. To je samo optička varka.

Kako navodi BBC, iz ugla nauke ne postoje kosmičke sile koji na ovaj način mogu da izazovu odlaganje ljeta ili promjene u raspoloženju.

Ovaj pojam se prvi put spominje u 18. vijeku u godišnjim časopisima o zemljoradnji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Farmeri su ga čitali kako bi uskladili raspored sadnje biljaka sa rasporedom zvijezda.

Ljudi širom svijeta za veliki broj problema krive retrogradni Merkur i položaj zvijezda.

"Fizičari vole da se našale da veći uticaj u toku rođenja ima položaj babice nego položaj zvijezda," zaključio je Mrđa u razgovoru za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije