Više ćete zarađivati ako ste kao djeca bili okruženi knjigama

Patria
Više ćete zarađivati ako ste kao djeca bili okruženi knjigama
Pixabay / Ilustracija
Djeca koja su bila okružena knjigama imaju veću šansu za veću zaradu kao odrasli ljudi, rezultat je istraživanja ekonomista Univerziteta Padua, izvještava britanski Mirror.

Ispitanici su bili 6.000 muškaraca u 9 različitih evropskih zemalja u periodu od 1920. do 1956. Istraživanje je uzelo u obzir da li su djeca u dobi od 10 godina naviše živjela u kućama sa manje od 10 knjiga, jednom policom knjiga, bibliotekom sa do 100 poveza, dvije biblioteke ili više od dvije biblioteke.

Njihova saznanja objavljena u Ekonomskom žurnalu pokazala su da bi samo jedna dodatna godina obrazovanja mogla povećati zaradu jednog muškarca za oko 9%.

Prezentirano je više teorija kako bi se objasnili rezultati.

"Moguće je da su knjige bitne jer potiču djecu da više čitaju, a čitanje može imati pozitivne efekte na uspjeh u školi. Suprotno tome, kuća puna knjiga je pokazatelj naprednih socio-ekonomskih uvjeta", sugerira studija.

"Veći dio Evropljana dobi 50+ je odraslo u domaćinstvima sa manje od jedne police (neškolskih) knjiga. Povratak školovanju pojedinaca iz takvih kuća je mnogo rjeđi nego onih koji su imali direktan pristup knjigama", tvrdi autor Guglielmo Weber.

U ovom smislu, možemo samo reći da su knjige poput dijamanata – zauvijek, prenosi britanski Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije