Venecuela: Iz crkve ukradeno bronzano zvono teško pola tone

Radiosarajevo.ba
Venecuela: Iz crkve ukradeno bronzano zvono teško pola tone
Foto: Wikimedia / Zvono potječe iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu postavljeno na kamenom postamentu
Bronzano zvono teško 500 kilograma ukradeno je iz crkve u gradu Cumani samo nekoliko sati do početka Velike sedmice u Venecueli, vrlo religioznoj zemlji teško pogođenoj ekonomskom krizom.

"Nepoznate osobe ušle su u crkvu sv. Ines, u samome središtu glavnoga grada države Sucre (sjeveroistok) i ukrali zvono", stoji u optužnici. 

Crkva koja je proglašena nacionalnim spomenikom sagrađena je između 1862. i 1866. na temeljima ranije crkve iz 18. stoljeća.

Zvono potječe iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu postavljeno na kamenom postamentu.

"Nikako ne možemo dokučiti kako su uspjeli otuđiti zvono. Četiri muškarca ne mogu ga podići", čudi  se Orlando Ramos, član župe sv. Ines. 

Na Cvjetnicu kojom je počela Velika sedmica, svećenik je molio za lopove kao i za to da vrate zvono crkvi.

No ne bi se baš moglo reći da je krađa zvona usamljen slučaj u Venezueli.

Nevladina organizacija Centar u službi narodne akcije upozorava na nestanak kipova i bronzanih ploča zadnjih nekoliko mjeseci po cijeloj Venecueli pogođenoj ekonomskom krizom u kojoj narod trpi nestašicu osnovnih potrepština.

"Svjedočimo procesu razgradnje historijske baštine u pojedinim gradovima Venecuele gdje ta baština nije zaštićena", kaže nevladina organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije