Vegetarijanci se ne brinu o osjećajima biljaka

Radiosarajevo.ba
Vegetarijanci se ne brinu o osjećajima biljaka

Tekst bez izmjena prenosimo sa satričinog portala News-bar.hr.

Zagreb – Zadnjih godina u našoj državi sve više raste svijest o patnjama životinja i njihovoj nepotrebnoj eksploataciji. Sve više ljudi odlučuje se ne jesti hranu životinjskog podrijetla jer žele postupiti moralno i spriječiti patnje životinja.

No u sjeni borbe za prava životinja ostala je činjenica da i biljke osjećaju bol. Do otkrića da biljke imaju vrlo osjetljiv živčani sustav i da mogu osjetiti različite emocije došao je dr. Gustav Theodor Fechner još davne 1848. godine. U svom eksperimentu dr. Fechner dokazao je da biljke osjećaju strahovitu bol kad ih se stavi u kipuću vodu. U drugoj polovici 20. stoljeća do sličnih zaključaka došlo je više znanstvenika, a jedna od najpoznatijih činjenica proizašla iz tih eksperimenata s osjećajima biljaka je ta da bolje rastu ako im se pušta milozvučna glazba. Sve više vegetarijanaca i vegana zanemaruje ovu činjenicu.

''Vegetarijanci nanose bol biljkama. I to sustavno i organizirano. Uzgajaju biljke u zatočeništvu u vrlo nehumanim uvjetima. Imaju uhodane mreže dućana u kojima prodaju te jadne biljke krvolocima koji ih pirjaju, kuhaju, sjeckaju i na kraju pojedu. Vegetarijanci su još gori od sveždera jer su licemjerni. Tvrde da im je stalo do osjećaja drugih, a onda bezobzirno proždiru soju i nose pamučne majice'' – rekao nam je Veljko Šušnjara, predsjednik novoosnovanog udruženja Prijatelja svih živih bića.

Kako običan građanin može prekinuti mučenje i eksploataciju nevinih biljaka?

''Postanite lapist. Lapizam znači da više ne jedete živa bića ili se na bilo koji način koristite proizvodima napravljenim od živih bića. Lapizam nije samo pitanje prehrane, ono je moralna i politička predanost aboliciji na osobnoj razini i širi se ne samo na hranu, već i na odjeću i obuću, ostale proizvode te ostale osobne akcije i izbore'' – istaknuo je Šušnjara.


Lapis je latinska riječ za kamen, a kamen nema osjećaje. Zato udruženje Prijatelji svih živih bića u svojim prostorijama nudi velik izbor lapističke hrane, odjeće, obuće, papira i namještaja napravljenih od kamena. No nas je zanimalo što lapisti piju.

''S obzirom na to da je homeopatija dokazala kako voda ima pamćenje, smatramo da je samo pitanje trenutka kad će se otkriti da i voda ima osjećaje. Zato mi pijemo pijesak, a kad nas ponese atmosfera, rokamo po nafti i zemnom plinu'' – objasnio je Šušnjara.

Napomena: News-bar.hr je satirični portal koji objavljuje vijesti isključivo šaljive prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije