Nebo / Večeras nas čeka rijedak događaj: Jupiter, Saturn i Merkur prave "žurku"

10. 01. 2021. u 16:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jupiter, Saturn i Merkur okupit će se večeras, 10. januara, radi veličanstvene trostruke konjukcije.

Ovo nebesko privlaćenje planeta dolazi nakon prošlomjesečnog "poravnanja" Jupitera i Saturna. A sada se "žurci" pridružio i Merkur.

Prošli mjesec konjunkcija je nazvana i "božićnom zvijezdom" nakon što se dogodila samo nekoliko dana prije Božića. Ta su se dva planeta toliko približila, da su se sa Zemlje činila kao jedna svijetla zvijezda, piše Unilad.

Večerašnja konjukcija će, za razliku od prošlomjesečne, pokazati kako tri planeta čine mali, mali trokut, izvještava LiveScience.com

Trostruka konjukcija - undefined

Foto: Starry Night: Trostruka konjukcija

Predviđa se da će konjunkcija biti niska na jugozapadnom nebu samo 30 do 45 minuta nakon zalaska sunca ove večeri i da će Jupiter, Merkur i Saturn biti najbliži danas.

Jupiter će biti najsjajniji od tri planeta i svijetlit će otprilike dva i pol puta sjajnije od Merkura i nevjerovatnih deset puta od Saturna.

Jupiter će se također nalaziti na vrhu trokuta trostruke konjukcije, a Saturn i Merkur će stvoriti dva donja kuta.

Preporučeno je da ljubitelji zvijezda koriste dvogled kako bi pogledali rijedak događaj.

Iako se tri planeta mogu činiti prilično blizu jedan drugom, ipak su vrlo udaljeni. Na početku konjunkcije prije nekoliko sedmica, Jupiter je bio udaljen oko 550 miliona milja od Zemlje, dok je Saturn bio oko milijardu milja daleko. 

Međutim, Merkur je mnogo bliži Zemlji i nalazi se na oko 120 miliona kilometara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)