'Var' i u kvizu: Je li lovac oštećen u sinoćnjoj 'Potjeri'?

0
Radiosarajevo.ba
'Var' i u kvizu: Je li lovac oštećen u sinoćnjoj 'Potjeri'?
Screenshot / Kviz Potjera

Sinoćnje izdanje HRT-ovog kviza Potjera donijelo je novu zanimljivu borbu lovca Deana Kotige i ekipe u sastavu Zoran, Nikolina i Enis. Ekipa je imala 15 koraka prednosti prije završne potjere i to su uspjeli sačuvati te tako osvojiti 94.500 kuna.

Dean je na kraju imao 14 tačnih odgovora, a pitanje koje je donijelo prevagu izazvalo je raspravu na forumima i društvenim mrežama.

Naime lovac je dobio pitanje o imenu poznate serije Ingmara Bergmana koja je nedavno doživjela novu verziju. Radi se o seriji "Scenes From A Marriage", koja je kod nas prevedena kao "Prizori iz bračnog života".

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Dean je odgovorio "Scene iz bračnog života", što mu nije priznato. Ekipi je to bilo dovoljno da se podsjeti pravog naslova, a to se pitanje pokazalo presudnim.

"Ovakve situacije kad se ne priznaje odgovor Scene iz bračnog života, nego se traži Prizori iz bračnog života, ne mogu razumjeti. Na originalnom švedskom je Scener ur ett äktenskap, na engleskom Scenes from a Marriage, na srpskom Scene iz bračnog života... I sad mi tupimo da mora biti prizori, a ne scene. A i kod nas je puno upotrebljavano Scene iz bračnog života", napisao je jedan forumaš, a drugi je duhovito primijetio: "Dean se jako fino ponio u toj situaciji. Da je to bio Mladen, letjeli bi stolci po studiju."

Urednik Potjere Igor Grković pojasnio je zašto lovcu nisu priznali odgovor, piše Večernji.hr

"U staroj Filmskoj enciklopediji, a i u novom Filmskom leksikonu navedeno je da se radi o "Prizorima iz bračnog života", a kod nas je film igrao pod tim nazivom. Nikad se u Hrvatskoj nije prevodilo kao "Scene iz bračnog života". Postojala je sitna mogućnost da se to prizna, ali išli smo na točan prijevod koji je naveden u svim službenim izvorima. Inače, "Scene iz bračnog života" igra kao predstava u Srbiji, no to nema veze jer, ponavljam, bitno je ono što se navodi kod nas u svim publikacijama", rekao nam je Grković i uporedio situaciju s nogometom.

"Ljudi misle kako smo mi uvijek naklonjeni lovcima, no to nije istina. U Potjeri su obje strane jednake, a kako i VAR u slučaju nedoumice ide na račun napadača, tako i mi dajemo prednost igračima. Sjetite se samo nedavne situacije s prizmom i piramidom kod omota albuma Pink Floyda", podsjetio je Grković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije