Piloti američke mornarice otkrili: Da, viđali smo NLO-e svakog dana

Radiosarajevo.ba
Piloti američke mornarice otkrili: Da, viđali smo NLO-e svakog dana
PrtScr / NLO-i na američkom nebu

Nekolicina pilota u američkoj mornarici prijavili su da su vidjeli neidentificirane leteće objekte (NLO) na nebu iznad SAD-a, u periodu od 2014. do 2015.

Jedan od njih, poručnik Ryan Graves kaže da je NLO viđao svakog dana na dijelu neba između Floride i Virginije. Kako je ispričao za The New York Times, NLO-i bi bili na visini od 30 hiljada stopa i nisu ostavljali trag ispušnih gasova iza sebe - kao što to rade ljudske letjelice. 

Graves je dodao da je svaki susret prijavio i Pentagonu i Kongresu. 

The New York Times je objavio i snimak pilota američke mornarice koji su navodno imali susrete sa NLO-ima. 

 "Te stvari bi bile iznad nas svaki dan. Najčudnija stvar s tim letjelicama je bila što se mogu zaustaviti u trenu, okrenuti kako žele i iz 'mjesta' ubrzati do hipersoničnih brzina", ispričao je ovaj pilot. 

Prije pet godina, pilot koji je vozio borbeni avion Super Hornet prijavio je da se zamalo sudario sa NLO-om. Pilot je prijavio da je vidio nešto poput kugle koja okružuje kocku, koja je proletjela između dva aviona koji su bili udaljeni 30 metara jedan od drugog. Drugi pilot, poručnik Danny Accoin potvrdio je da je vidio leteći objekat na radaru, na sistemu za projektile, na infracrvenoj kameri, ali nije mogao da ga vidi 'očima'.

Piloti su počeli primjećivati još više NLO-a nakon što su ažurirani njihovi radari, ali većina je u početku pretpostavila da su to lažne uzbune. NLO-i su primjećeni u zonama u kojima treniraju borbeni avioni, zbog čega nije vjerovatno da se radi o dronu ili nekom sličnom objektu.

Ipak, piše NYT, većina pilota ne želi spekulirati o tome šta vjeruju da su vidjeli.

"Tu smo da odradimo posao, što bolje možemo, a ne da stvaramo mitove", kaže poručnik Accoin. 

Tvrdnje pilota izašle su u javnost sedam dana nakon što je glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane potvrdio interes Pentagona za istraživanje NLO-a, pod istragom naziva 'neidentificirani zračni fenomeni'. Nick Pope, bivši član britanskog Ministarstva odbrane kazao je da ovo veliki korak u priznanju jedne vlade da istražuje NLO-e.

Također, Američka mornarica je prije nekoliko sedmica objavila nove upute o prikupljanju informacija o NLO-ima. Zvanično objašnjenje je da će upute olakšati mornarima da prijave NLO-e, jer strahuju da bi se moglo raditi o super naprednom ruskom avionu. 

"Da, imali smo brojne prijave neidentificiranih letjelica koje ulaze u naša zračna područja koja kontrolira vojska", priznao je glasnogovornik Mornarice. 

Prije dvije godine, bivši zaposlenik Pentagona Luis Elizondo otkrio je medijima da je američka vlada uložila 22 miliona dolara u program koji istražuje prijetnje NLO-a. Tajni program istraživao je sva viđenja NLO-a, vojna i civilna, kako bi se otkrilo da li su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. 

Jedna od tvrdnji koju su istraživali bila je prijava pilota koji su također vozili Super Hornete i uočili su NLO na trening misiji. Kako su prijavili, bila je to nepoznata letjelica, duga oko 12 metara, ovalnog oblika i bijele boje i lebdjela je iznad zemlje. 

Letjelica nije imala krila, ni rotore, ali je putovala brzinom od milju u sekundi. Kada su joj se piloti približili, letjelica se udaljila velikom brzinom. 

Elizondo je dao ostavku u Pentagonu 2017, upravo zbog ovog projekta - nije dijelio stav Pentagona da projekt treba ostati toliko tajan. Iako je Pentagon zvanično prestao finansirati projekt 2012, New York Times otkriva da program i dalje funkcionira.

Ljudi koji vjeruju u vanzemaljce već decenijama sugeriraju da američka vlada skriva postojanje NLO-a i vanzemaljaca koji su posjetili Zemlju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije