Uznemirujuće slike: Ovo je djevojka po čijoj je tragičnoj priči snimljen film Exorcism of Emily Rose

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće slike: Ovo je djevojka po čijoj je tragičnoj priči snimljen film Exorcism of Emily Rose
Foto: Unilad / Anneliese Michel

Djevojka koja je pretrpjela 67 egzorcizama bila je stvarna inspiracija za horor film Exorcism of Emily Rose (Egzorcizam Emily Rose).

Film iz 2005. temelji se na priči Anneliese Michel i prati odvjetnicu (Laura Linney) koja zastupa župnika (Tom Wilkinson), kojeg država optužuje za ubistava iz nehaja nakon što je izveo egzorcizam nad 19-godišnjom studenticom Emily Rose.

Unatoč tome što je bio hit na kino blagajnama, stvarna je priča daleko zastrašujuća, a slike su još više uznemirujuće.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Užas u SAD: Roditelji izveli egzorcizam nad usvojenim sinom, četverogodišnji dječak umro od povreda

Užas u SAD: Roditelji izveli egzorcizam nad usvojenim sinom, četverogodišnji dječak umro od povreda

Anneliese, rođena u Njemačkoj, odgajana je u strogoj katoličkoj obitelji i uvijek je bila pod pritiskom da živi religioznim životom. Međutim, počela je pokazivati znakove neobičnog ponašanja u dobi od 16 godina, padajući u trans i mokreći u krevet.

U početku ljekari nisu mogli pronaći ništa loše - sve dok nije hospitalizirana zbog tuberkoloze. Tada su glasovi u njenoj glavi počeli su eskalirati i niko nije mogao sasvim razumjeti zašto. Nakon toga je počela dobivati epileptične napadaje, na koje lijekovi nisu djelovali.

Godine 1973. počela je imati zastrašujuće halucinacije i viđanje 'đavolskih lica' postalo je redovita pojava, a Anneliese je počela vjerovati da je opsjednuta vragom.

Svjedoci su tvrdili da je poput psa lizala urin s poda, jela pauke i često skidala svu odjeću sa sebe. Svećenici su vjerovali da nemaju izbora nego izvesti 67 egzorcizama nad mladom ženom.

Također se navodi da je Anneliese cijelo vrijeme bila vezana lancima nakon što je izvjetaj obdukcije pokazalo da je imala polomljene zube i koljena, modrice i crne oči.

Ovu 26-godišnjakinju su također izgladnjivali jer su vjerovali da bi uskraćivanje hrane "pomoglo oslabiti Sotonin utjecaj na nju". Na kraju je jadna djevojka umrla od pothranjenosti, mršavosti i gladi.

Govoreći za The Telegraph 2005. godine, Annelieseina majka Anna rekla je: "Anneliese je bila draga, draga, draga i poslušna djevojka. Ali kada je bila opsjednuta, to je bilo nešto neprirodno, nešto što ne možete objasniti."

Godine 1978. njeni roditelji i svećenici koji su bili uključeni - svi su optuženi za ubistvo iz nehata, a tužitelj je tvrdio da se smrt mogla spriječiti da je došlo do odgovarajuće intervencije čak i samo sedam dana prije njene smrti. Svi su bili osuđeni na uslovne kazne i morali su platiti troškove postupka.

Danas se Anneliesina tužna priča obično pripisuje mentalnoj bolesti koja se nepravilno liječi. Međutim, njen grob u Klingenbergu na Majni u Bavarskoj postao je mjesto hodočašća za one koji vjeruju da je umrla kako bi okajala tuđe grijehe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije