Uzgajivač Neven Vrbanić posjeduje zbirku najotrovnijih zmija svijeta

AA
Uzgajivač Neven Vrbanić posjeduje zbirku najotrovnijih zmija svijeta
Pasionirani uzgajivač Neven Vrbanić, vlasnik jedinstvene zbirke zmija u Evropi, trenutno posjeduje 130 jedinki iz 40 različitih vrsta.

Ovaj uzgajivač zmija iz Hrvatske prvog gmizavca je imao već sa sedam godina, a sada je vlasnik reprezentativnih primjeraka ovih životinja iz cijeloga svijeta.

Vrbanić je vlasnik i nekih od najpoznatijih zmija poput najveće otrovne zmije na svijetu kraljevske kobre, crne i zelene mambe, gabonske ljutice, kobre pljuvačice, poskoka, raznih vrsta čegrtuša, pitona i gila bradavičara, jedine vrste otrovnog guštera na svijetu.

Također posjeduje i neke neotrovne vrste koje na izložbama u rukama drže djeca i drugi zainteresovani posjetioci.

Vrbanić je dvije prostorije svoje kuće u Zagrebu posvetio zmijama ljubimicama. Sve zmije u njegovim terarijima su uzgojene te zato čovjeka ne percipiraju kao opasnost, dok sa zmijama otrovnicama rukuje specijalnim hvataljkama.

Sve zmije koje je uvezao u Hrvatsku, uvezene su legalno, dok je druge Neven uzgojio u svojim vlastitim terarijima.

Zmije na tržištu imaju svoju cijenu, kraljevska kobra spada među skuplje zmije i košta oko 1.000 eura, dok neke češće vrste koštaju 20 eura i više.

Riječ je o jednoj od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Evropi, a, kako kaže Vrbanić, njegov cilj je približiti ljudima ova fascinantna i često krivo shvaćena bića i educirati javnost.

Vrbanić je u aprilu ove godine u Zagrebu održao izložbu živih zmija pod nazivom "Najotrovnije zmije svijeta" gdje je predstavio svoju neobičnu kolekciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije