Uskoro u prodaji prvi biorazgradivi test za trudnoću

Radiosarajevo.ba
Uskoro u prodaji prvi biorazgradivi test za trudnoću
Printscreen / Lia Diagnostics
Decenijama nakon što je prvi put ugledao svjetlo dana, kućni test za trudnoću doživljava prvi veliki update.

Naime, kompanija Lia Diagnostics napravila prvi test za trudnoću koji se nakon korištenja može baciti u WC školjku jer je biorazgradiv, odnosno napravljen od istog biljnog materijala kao i toalet papir.

Počeo se koristiti u 1960-ima, dok je prvi kućni test za trudnoću osmišljen 1968. Kućni testovi za trudnoću pojavili su se na europskom i američkom tržištu tokom 1970-ih.

Poput ostalih, njegova tačnost je 99 posto.

"Test za trudnoću nije se mijenjao od 1987. godine, a napravljen je od plastike i materijala koji nisu pogodni za prirodu. Vjeruje se da oko 907.185 kilograma otpada svake godine nastaje od iskorištenih testova samo u Americi. Mi smo željeli napraviti novu kategoriju biorazgradivog materijala koji će imati istu funkciju", kazala je osnivačica kompanije Bethany Edwards za TechCrunch.

A ovaj put, nakon korištenja, možete ga se i bezbolno riješiti, bez da razmišljate kako ga iznijeti iz kupatila, a da ga drugi ne vide. Naravno, ukoliko želite da rezultat, za početak, sačuvate za sebe.

Novi proizvod će krenuti u prodaju od naredne godine, a koštat će od 16 do 36 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije