Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Trenutno se nalazimo u drugoj polovini mjeseca aprila, po narodnom kalendaru razdoblje poznato i kao 'Goveđa zima'.

Narodni običaji, predanja, tradicija, mjerenje i evidentiranje određenih prirodnih pojava prema raznim događajima, uvijek su u ljudima budili znatiželju i poseban faktor za predviđanje vremenskih prilika. Reakcija i ponašanje biljaka i stoke, odnosno, njihove aktivnosti precizno su opisivali određenu pojavu ili period koji dolazi.

Iako danas imamo moderne mjerne instrumente, običaj kod balkanskih naroda ipak nalaže okretanje tradicionalnom te upoređivanje stvarnih i precizno izmjerenih podataka s predviđanjima narodnog kalendara koji je, sudeći prema dugovječnosti, prilično precizno služio bosanske pretke.

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Počela operacija "Portugal": Rukometni Zmajevi se okupili u Tuzli

Period između 20. i 25. aprila, po narodnom kalendaru period poznat i kao 'Goveđa zima', te se vjeruje da je to posljednjih šest dana odlazeće zime. Potom, 6. maja stiže Rozi-Hidr ili Jurjev, koji označava početak ljeta po bosanskom narodnom kalendaru.

Danas udara treće džemre: Evo šta nam to donosi

Danas udara treće džemre: Evo šta nam to donosi

Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi?

Svaku novu pojavu, o kojoj ljudi nisu ništa znali, bez nauke i stručnog pojašnjenja, opisivali su prema ponašanju životinja i biljaka. Tako je i promjena u ponašanju goveda svake godine poslije druge polovice aprila mjeseca opisana kao 'Goveđa zima'. Narodski rečeno to je izgledalo ovako: Rano proljeće, u noći i jutarnjim satima zima još pokazuje zube, budi se vegetacija, silaže i sjenaže je skoro nestalo. Nakon duge zime goveda konačno izlaze iz štala na pašnjak.

Na pašnjacima su mlade biljke naročito leguminoze lucerne i djeteline. Obično u jutarnjim satima se stoka ispuštala van na ispašu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije