Uprkos nikakvoj šansi da prežive: Prerano rođeni blizanci nedavno proslavili svoj prvi rođendan

0
Radiosarajevo.ba
Uprkos nikakvoj šansi da prežive: Prerano rođeni blizanci nedavno proslavili svoj prvi rođendan
Foto: Instagram / Blizanci Adrial i Adriah

Maleni Adiah i Adrial ušli su u Guinessovu knjigu rekorda kao najranije rođeni blizanci na svijetu, a iako su prognoze bile crne danas su oni sretni jednogodišnjaci.

"Blizanci nisu spremni za život izvan maternice", riječi su to koje su prije više od godinu dana potresle roditelje Shakinu Rajendram i Kevina Nadarajaha.

"U trenutku dok sam slušala kako te riječi izlaze iz doktorovih usta, osjećala sam bebe u sebi, bile su vrlo žive. I nikako nisam mogla shvatiti kako bebe koje su jako žive u meni, ne mogu biti sposobne za život", nedavno se u razgovoru za abc7chicago prisjetila Shakina.

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Naime, u 21. sedmici trudnoće je počela krvariti i odmah im je rečeno kako bebe neće preživjeti ako se ranije rode. Kanadska bolnica u koju su bili zaprimljeni dala im je do znanja da prije 22. sedmice života neće moći reanimirati djecu.

Roditelji su se prebacili u drugu bolnicu u Torontu, a Shakina je nastojala što duže zadržati trudnoću. 

Svaka čast: Trudnici otkazala pluća, život joj spasili banjalučki ljekari. Rodila je blizance

Svaka čast: Trudnici otkazala pluća, život joj spasili banjalučki ljekari. Rodila je blizance

Što se beba ranije rodi, to je veći rizik od smrti ili ozbiljnog invaliditeta. 

Bebe rođene prije vremena, odnosno prije 37. sedmice trudnoće, mogu imati problema s disanjem, probavnih problema i krvarenje u mozgu. Tu su i brojni izazovi u razvoju.

Samo jedan sat nakon ponoći, 4. marta 2022., u 22. sedmici trudnoće, rođena je Adiah Laelynn Nadarajah s težinom od 340 grama. Njen brat, Adrial Luka Nadarajah, pridružio joj se 23 minute kasnije, težak 425 grama.

"Bili su savršeni u svakom smislu. Manji od našeg dlana. Oni su definitivno čudo“, priča Shakina kojoj je ovo bila druga trudnoća. Nekoliko mjeseci ranije imala je spontani pobačaj.

Adiah je u bolnici provela 161 dan i otišla je kući 11. augusta, šest dana prije nego što joj se pridružio njen brat Adrial. Adrialova zdravstvena situacija je bila nešto komplikovanija.

Još je tri puta bio hospitalizovan s raznim infekcijama, ponekad bi i sedmicama boravio u bolnici. I brat i sestra i dalje nekoliko puta mjesečno obavljaju specijalističke preglede i razne vrste terapija, ali roditelji su napokon opušteniji i uživaju kod kuće sa svojim bebama, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije