Upoznajte dječaka genijalca: Ima samo četiri godine, a već je član Mense

2
Radiosarajevo.ba
Upoznajte dječaka genijalca: Ima samo četiri godine, a već je član Mense
Foto: Screenshoot / Teddy Hobbs

Dječak koji je sam naučio čitati i brojati(uključujući i mandarinski jezik), igrajući se na svom tabletu, postao je najmlađi član Mense u Velikoj Britaniji.

Četverogodišnji Teddy Hobbs iz Portisheada, Somerset, postao je najmlađi član prestižnog kluba s visokim IQ-om nakon što su njegovi roditelji zamolili zdravstvene djelatnike da ga pregledaju prije nego krene u školu.

Teddy je sam naučio čitati gledajući televiziju i igrajući se na svom tabletu u dobi od dvije godine, a da njegovi roditelji to nisu ni primijetili.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

On je najinteligentniji čovjek na svijetu, ima 11 godina i IQ viši od Einsteina

On je najinteligentniji čovjek na svijetu, ima 11 godina i IQ viši od Einsteina

Teddyjeva majka, Beth, rekla je da su isprva mislili da samo ispušta zvukove igrajući se na tabletu, prije nego što su shvatili da zapravo izgovara brojeve na kineskom jeziku.

"Čini se da svakih nekoliko mjeseci odabire novu temu, nešto što će ga zanimati. Ponekad su to brojevi. Neko su vrijeme bile aktuelne zemlje i karte i učenje brojanja na različitim jezicima”, rekla je za BBC Radio 4 u programu Today.

"Igrao se na svom tabletu – stavili smo odgovarajuće igrice kao što je Thomas the Tank Engine – i sjedio je ondje … ispuštajući zvukove koje jednostavno nisam prepoznala i pitala sam ga što je to i bilo je, 'Oh mama , brojim na mandarinskom.", dodala je Beth.

Hobbs je rekla da IQ njezinog sina predstavlja poseban izazov za roditeljstvo.

"Pa, on nije svjestan toga, što je prilično lijepo", rekla je za Today. "I držat ćemo tako dok god budemo mogli. Sada počinje shvaćati da njegovi prijatelji ne znaju čitati i pomalo se pita 'zašto?'. Ali jako nam je važno da ga držimo na zemlji. Ako može raditi te stvari, u redu. Ali on to vidi samo kao 'OK, pa ja znam čitati, ali moj prijatelj može trčati brže od mene'. Svi mi imamo svoje individualne talente", kazala je Beth.

Mensa prihvaća samo ljude koji su među 2% najboljih u općoj populaciji na IQ testu. 

Teddy je polagao test koji je trajao sat vremena u dobi od tri godine i sedam mjeseci, piše The Guardian.

"Brinula sam se da li će moći sjediti ispred laptopa sat vremena, ali on je to napravio s ljubavlju", rekla je njegova majka.

Rješavajući Mensin test, od maksimalnih 160 bodova dječak je dobio čak 139 bodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije