Unutar ogromne statue iz 16. vijeka krije se nešto misteriozno

Radiosarajevo.ba
Unutar ogromne statue iz 16. vijeka krije se nešto misteriozno
Kada pogledate ovu statuu, vjerovatno prvo pomislite kako se radi o kipu nekog bića bića iz drevnih mitova.

Ova impozantna statua visoka je skoro 11 metara. Izvajana je u kamenu, a kreirao ju je krajem 16. vijeka skulptor iz Firence Giovanni da Bologna (ili Giambologna).

 

Poznata imenom Alegorija Apenina, možete je vidjeti zadesite li se u Toskani (Italija) – potražite Villu di Pratolinu, na čijem se zemljištu nalazi.

 

Danas je poznato da skulptura krije nevjerovatnu tajnu. Unutar nje nalazi se nekoliko skrivenih komora: dovoljno su velike da u njima živi čovjek.

 

Na ovom modelu možete vidjeti kako izgledaju tajne komore unutar statue:

 

statua_giambologna2.jpg - Unutar ogromne statue iz 16. vijeka krije se nešto misteriozno

 

 

 

Navodno, unutar glave statue palila se vatra, a dim bi izlazio kroz nozdrve ove skulpture. Na zidima tajnih komora nalaze se školjke, korali, biseri i kristali te su oslikane freske mišićavih muškaraca kako kopaju plemenite metale.

 

Ovaj kameni div “sjedi” na stijeni i pritišće glavu neke zvijeri u zemlju. Mlaz vode iz podzemnih izvora nekada je izlazio iz usta zvijeri.

 

No, do danas nije poznato što se događalo u ovim komorama i kakva im je bila svrha. Ko je živio u njima? Za šta ih je koristio?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije