Umro slavni Arturo, najtužniji polarni medvjed na svijetu

Radiosarajevo.ba
Umro slavni Arturo, najtužniji polarni medvjed na svijetu
/ Arturo
Polarni medvjed Arturo, koji je cijeli svoj život proveo u betonskom zatočeništvu u Argentini, umro je u tom zatvoru.

 

Bio je smješten u Mendoza Zoo Parku u ovoj zemlji, a svijet ga je poznavao po nadimku 'najtužniji polarni medvjed na svijetu'.

 

Nadimak je dobio jer je cijeli svoj život proveo u vreloj klimi, u betonskoj nastambi, a posljednjih godina, nakon što mu je 'drug medvjed iz ćelije' također umro, bio je još više očajan.

 

 

Iako su brojni aktivisti godinama pokušavali da ovog slavnog medvjeda vrate na Arktik, gdje je temperatura -40, a ne plus 40, čelnici Zoo parka su odbili, kazavši da je “Arturo prestar za takvo putovanje”.

 

Džaba bilo što su brojne slavne ličnosti molile Argentinu da ga pusti na slobodu, birokratske zavrzlame su trajale predugo i Arturo više nije mogao čekati na našu dobru volju te je, kako su objavili aktivisti, “konačno zaspao zauvijek”...

 

Za Artura je sada kasno, ali možda će čovječanstvo nešto naučiti iz njegove sudbine pa će u budućnosti imati više saosjećanja za divlje životinje i njihovu potrebu da žive na slobodi, u klimi i okruženju za koje su stvoreni.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije