Japan / U Tokiju trešnje oglasile dolazak proljeća

18. 03. 2018. u 09:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 97

Proljeće je u subotu službeno stiglo u Tokio, gdje je državna meteorološka agencija oglasila da su trešnje počele cvjetati, pokrenuvši niz proslava.

Stručnjaci meteorološke agencije koji promatraju trešnjike hrama Yasukuni, utvrdili su da su se prvi cvjetovi pojavili devet dana ranije nego inače.

Tokom dvije sedmice, koliko traje cvatnja, na ulici, u školama i hramovima slavi se dolazak proljeća u znaku ružičasto-bijele boje trešnjina cvijeta.

"Blage temperature krajem februara i početkom marta ubrzale su otvaranje cvjetnih pupova", rekao je novinarima čelnik meteorološke agencije u hramu Yasukuni, u središtu japanske prijestolnice.

Službeni dolazak proljeća u Tokio tema je svih naslovnica japanskih medija, a meteorološke agencije se natječu u predviđanjima za druge velike gradove u zemlji.

U Tokiju će vrhunac cvatnje biti za sedam dana, kada će se u gradskim parkovima održati brojni skupovi, gdjekad obilježeni pijenjem alkohola, između članova porodice, prijatelja i poslovnih suradnika, javlja Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA