U Šangaju otvoren fascinantni stambeni kompleks "1.000 stabala"

0
Radiosarajevo.ba
U Šangaju otvoren fascinantni stambeni kompleks "1.000 stabala"
Foto: Tian An / U Šangaju otvoren fascinantni stambeni kompleks "1.000 drveća"

U Šangaju je zvanično otvoren prvi dio stambenog kompleksa "1.000 drveća", koji je dizajnirao studio britanskog dizajnera Thomasa Heatherwicka.

Nalazi se pored gradske umjetničke četvrti M50 i javnog parka. Sastoji se od dva vrha nalik na planine, razvoj će se prostirati na 300.000 kvadratnih metara i obuhvatiće restorane, muzeje i galerije, kao i niz historijskih zgrada, kada bude završen.

"Postat će najsjajniji 'biser' duž 42 kilometra duge obale rijeke Suzhou Creek u centru Šangaja", rekao je Song Shengli, zamjenik direktora odjela za publicitet Putua.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: SIPA istražila, Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv KSBiH

Heatherwickov dizajn za razvoj kreirao je stubove koji pružaju strukturnu podršku za zgradu pretvorene u ukrasne saksije koje sadrže biljke, piše portal Dezeen

Stambeni kompleks u Šangaju  - undefined

Foto: Noah Sheldon: Stambeni kompleks u Šangaju

"Sadilice vidimo kao prirodne produžetke stubova, skoro kao izdanak koji je prošao kroz tri nivoa parkinga, osam nivoa maloprodaje, a zatim i do krova da procvjeta", rekla je partnerica Heatherwick Studija Lisa Finlay.

Unutar stubova je skriveni sistem zalivanja kako bi drveće bilo zdravo. Više od 70 različitih vrsta drveća korišteno je za projekat "1.000 stabala".

Druga faza projekta, viša struktura koja će imati viseće bašte, je u izgradnji i biće otvorena za dvije godine, saopćila je opštinska vlada Šangaja. Zatvoreni spojni most, tunel i spust u prizemlju će povezati dvije "planine".

Stambeni kompleks u Šangaju - undefined

Foto: Tian An: Stambeni kompleks u Šangaju

Oba dijela kompleksa nalaze se na mjestu nekadašnje fabrike brašna, čiji je dio ugrađen u novi kompleks, uključujući stari zvonik koji će sada služiti kao lift za razgledanje.

"Cilj je bio (imati) toplu i živu strukturu sa harmoničnim odnosom između čovjeka i prirode, a ne betonskog mamuta", rekao je Huang Jingsheng, generalni menadžer marketing projekta.

Još jedan projekat Heatherwicka koji sadrži stubove prekrivene biljkama, Little Island, otvoren je u New Yorku u maju ove godine.

Dizajner je također nedavno predstavio planove za mješovitu upotrebu u Nottinghamu, u Velikoj Britaniji, kojim bi studio zadržao i promijenio okvir djelimično srušenog tržnog centra.

Stambeni kompleks u Šangaju - undefined

Foto: Tian An: Stambeni kompleks u Šangaju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije