U Hrvatskoj ulovljena jedna od najotrovnijih riba svijeta

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj ulovljena jedna od najotrovnijih riba svijeta

Primjerak četverozupke napuhnjače, poznatije kao kuglakož, jedne od najotrovnijih riba na svijetu, uhvaćen je ribarskom mrežom ispod Konavoskih stijena u Hrvatskoj.

Ova riba se uhvatila za udicu parangala bračnog para Mate i Julijane Brautović. Ulov je bio težak 2,5 kilograma. Kuglakož je, kako navode hrvatski mediji, posljednji put primjećen početkom devedesetih godina na području srednje Dalmacije.

"Kako nismo znali o kojoj vrsti se radi, nazvali smo Institut za more i priobalje pa su je oni preuzeli i obavljaju dalja istraživanja. Kazali su mi da je do Cavtata doplivala najvjerovatnije iz Indijskog okeana preko Sueckog kanala", izjavio je Brautović.

Ova riba je, i pored svog otrova, pravi specijalitet u Japanu, a kuhari se posebno educiraju da bi znali kako da je pripreme, odnosno šta se iz kuglakoža može jesti a šta se mora odstraniti.

Godišnje 200 ljudi umre jedući ovu ribu, čija jetra sadrži tetrodotoksin. Primjerak, uhvaćen kod Konavala, završit će u muzeju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije