Skrivanje istine / U grob odnio sve tajne pogibije princeze Diane

26. 09. 2019. u 10:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Svijet je još uvijek bio u nevjerici zbog smrti princeze Diane i njenog prijatelja Dodi al Fayeda kad je u osvit zore 1. septembra 1997. tamnozeleni helikopter uzletio s aerodroma u Batterseau na obali Temze te naglo skrenuo prema jugu, u Pariz.

U letjelici Dodijevog oca Muhameda al Fayeda bila su četvorica muškaraca, škotski patolog, al Fayedov američki advokat, njegov šef osiguranja John Macnamara i novinar Tom Bower.

Upravo on za Daily Mail otkriva da je Macnamara, bivši detektiv i šef odjela za prevare Scotland Yarda, smislio je kako zaštititi svog poslodavca i uništiti njegove neprijatelje. 

"Taj sitni Škot, nalik na lasicu, bio je majstor ucjena, lažiranja, ubacivanja u tuđe redove i korupcije, a o prijetnji nasiljem da i ne govorimo", kaže Bower.

Iz Ritza u smrt Macnamara je krenuo u Pariz proširiti najbesramniju laž, izmišljenu priču kako su se princ Phillip i MI6 urotili da ubiju Dianu i Dodija, da se oni ne bi oženili. Ubrzo nakon toga, proširio je priču da je nesreću izazvao misteriozni Fiat, što je još jedna izmišljotina koja je obišla svijet", piše Bower.

Tokom 90-minutnog leta za Pariz izmijenili su vrlo malo riječi, jer su bili potreseni Dianinom smrću. Bower je u to vrijeme bio blizak s Muhamedom Fayedom, koji mu je dopustio da intervjuira osoblje njegovog hotela Ritz u Parizu, odakle su Diana i Dodi neposredno prije ponoći odvezeni u smrt.

Dodi i Diana su odsjedali u kraljevskom apartmanu Ritza, ali su bili nestrpljivi oko prelaska u stambeni blok u blizini Elizejskih polja, kako bi imali više privatnosti. To je isto bilo u Fayedovom vlasništvu. 

Jedan od svjedoka telefonskog razgovora između Muhameda Fayeda i njegovog sina Dodija potvrdio je Boweru kako mu je otac predložio da s Dianom napusti hotel kroz stražnji izlaz te da se odvezu do novog smještaja kako bi se sakrili od paparazza koji su opkolili hotel.

Macnamara, međutim, nije ni pomišljao na to da utvrdi istinu - ili bilo koju verziju istine koja ne bi bila dobra po njegovog poslodavca. Umjesto toga, tvrdio je kako su ljubavnici samo odlučili otići u Fayedovo naselje.

Macnamara je zatražio od dvojice konobara da opišu kako je Dodi kupio zaručnički prsten u obližnjoj zlatarni kao nagovještaj njihovog skorog vjenčanja. Na kraju Bowerovog intervjua s osobljem Ritza, Macnamara je ušao u sobu i bio je bijesan. "Očigledno je prisluškivao moje razgovore s osobljem hotela", kaže Bower.

Ostatak teksta čitajte na OVOM linku

 

NEMA KOMENTARA