U Europi se prodaje cijelo selo iz 18. stoljeća: Cijena "sitnica"

Radiosarajevo.ba
U Europi se prodaje cijelo selo iz 18. stoljeća: Cijena "sitnica"
Foto: Christiesrealestate.com / Selo u Švedskoj na prodaju

Pandemija koronavirusa možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali ne i u Švedskoj, gdje se jedno selo prodaje za 7,3 miliona dolara.

Riječ je o "vellness selu" Satra Brunn na periferiji Stockholma, glavnog grada Švedske, zemlje u kojoj nijednog trenutka nisu u potpunosti uvedene mjere karantina.

Selo se prostire na skoro 60 hektara, a na prodaju je još 84 hektara nerazvijene zemlje, prenosi CNBC.

"Satra Brun i sve nekretnine registrovane su kao društvo kapitala, što znači da ne postoje ograničenja za strane kupce", rekao je broker Jonas Martinson, koji je arhitekturu sela opisao kao "šetnju kroz vrijeme".

Selo datira iz 1700. godine kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove.

To je bilo u vrijeme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i iscjeljujući efekat po zdravlje i dobrobit ljudi.

Priča o ljekovitim svojstvima vode u Satra Brunnu se proširila, što je privuklo pripadnike lokalne elite da grade ljetnikovce na toj zemlji.

Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke pošto se vjerovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.

Potom je 1740-ih zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u Švedskoj.

Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brun grupi od 16 lokalnih preduzetnika, a selo se od tada vodi kao mjesto za spa turizam.

Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše nagrade za čistoću vode u Švedskoj.

Fotografije sela možete pogledajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije