U Dubrovniku najavljeni protesti protiv usmrćivanja pasa

Radiosarajevo.ba
U Dubrovniku najavljeni protesti protiv usmrćivanja pasa

Dubrovnik u srijedu ispred Gradske vijećnice sprema veliki protest protiv usmrćivanja pasa.

Hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, kao i cijelu javnost, zgrozila je vijest da Grad Dubrovnik traži eutanaziju pasa iz azila za napuštene životinje na Žarkovici.

"Neugodno sam iznenađena. Pozivam Vlahušića da se obrati i predoči mi projekt kako bih mogla participirati u akciji spašavanja pasa i spriječiti da se nešto tako strašno dogodi u Dubrovniku. Teška je situacija, iz proračunske pričuve se pazi na svaki lipu, ali ako Vlahušić ne nađe novac racionalizacijom i uštedama, spremna sam participirati", rekla je premijerka Kosor.

Psi, mačke i dva galeba
I volonteri dubrovačkog Društva za zaštitu životinja zgroženi su najavama o mogućem usmrćivanju napuštenih kućnih ljubimaca.

"Zatrpani smo e-mailovima podrške udruženja prijatelja životinja iz cijelog svijeta. Javljaju nam se giganti poput međunarodne asocijacije ljubitelja pasa Dog’s trust, koja broji 600 hiljada članova, a računamo i na podršku aktivistice za životinjska prava, glumice Brigitte Bardot", izjavila je Sandra Sambrailo iz dubrovačkog Društva za zaštitu životinja koje brine o 259 ostavljenih pasa, šezdesetak mačaka i dva galeba, koliko ih je na Žarkovici.

"Ne znam zašto su se uhvatili eutanazije kad je Dubrovnik prema zakonu morao dobiti azil najkasnije do 1. januara 2009. Žalosno je da to sada pokušavaju premostiti ubacivanjem članka o eutanaziji", dodaje Sambrailo.

Veterinari protiv eutanazije
Neki od njih sumnjaju da bi uklanjanje pasa sa inače vrlo atraktivne lokacije Žarkovice moglo imati veze s nekim budućim investicijama kojima se na putu našlo životinjsko utočište. Dubrovački veterinari ne gledaju blagonaklono na najave o mogućoj eutanaziji.

"Grad Dubrovnik jednostavno mora dobiti azil u kome psi, pod uslovom da su cijepljeni, mogu boraviti do kraja života. Eutanazijom se ništa ne postiže", rekli su veterinari koji zagovaraju sterilizaciju ženki, a uspavljivanje pasa vide kao krajnje i najmanje prihvatljivo rješenje.

Na Facebooku je jučer, nakon teksta u Jutarnjem listu, objavljen poziv na protest koji će se u srijedu u 17h održati ispred Gradske vijećnice, u vrijeme kada bi se trebala usvojiti sporna odluka.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije