U Beogradu otvaraju Titov trezor

Radiosarajevo.ba
U Beogradu otvaraju Titov trezor


Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić suglasan je da se otvori trezor u srbijanskoj središnjoj banci u kojemu je pohranjena ostavština Josipa Broza Tita.

Vezano: Posljednji ples Tita i Jovanke

Otvaranju će, u povodu ostavinske rasprave koju vodi porodica Broz, nazočiti Nikolićev savjetnik Oliver Antić, piše Fena pozivajući se na srbijanske medije.

U trezoru bi, kako pretpostavljaju odvjetnici članova porodice Broz, u 11 vreća trebalo biti sve što je nakon Titove smrti zatečeno u njegovoj vili u beogradskoj četvrti Dedinje, među ostalim šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige te nešto zlata i nakita.

Ostavinska rasprava nakon smrti bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ vodi se u Beogradu, a ured srbijanskog predsjednika, prema tumačenju Nikolićevog savjetnika Olivera Antića, smatra se pravnim sljednikom nekadašnjeg predsjedništva SFRJ i početkom tjedna je uputilo odgovarajući dopis sudu u Beogradu, koji vodi ostavinski postupak.

"Izrazili smo, kao pravni sljednik predsjedništva SFRJ, suglasnost da se otvore depoi. Za predstavnika predsjednikova ureda koji će nazočiti otvaranju, nakon razgovora s predsjednikom Nikolićem, određen sam ja", potvrdio je listu Večernje novosti Antić.

Pravna zastupnica Titova sina Miše i unuke Zlatice potvrdila je da sud, u dogovoru sa središnjom bankom, treba odrediti datum otvaranja sefa i o tome izvjestiti sve sudionike ostavinskog postupka.

Mediji već godinama nagađju da je znatan dio Titove ostavštine, posebice umjetnine i brojni darovi što ih je desetljećima dobivao od drugih državnika, opustošen i da su nakon njegove smrti mnoge dragocjenosti netragom nestale, a procjenjuje se da je riječ o vrijednosti od nekjoliko desetaka milijuna dolara.

U javnosti je i dalje sporno koji dio nasljedstva treba pripasti Titovoj udovici Jovanaki Broz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije