U azilu za pse lutalice u Prači smještena 463 psa

Radiosarajevo.ba
U azilu za pse lutalice u Prači smještena 463 psa

Foto: Facebook

Od 30. marta ove godine, kada je zvanično otvoren, u azil za pse lutalice u Prači do danas su smještena 463 psa.

Prema podacima iz Ministarstva privrede KS, u Prihvatilište kapaciteta 525 boksova sedmično se dovede prosječno 30 pasa sa područja cijelog Kantona, te je trenutna popunjenost 88 posto.

Također se kontinuirano sedmično udomljavaju tri do četiri psa, pa je do sada udomljeno ukupno 58 pasa. Potpisana su i 24 Ugovora o volontiranju prema kojima volonteri, posebno vikendom, dolaze i pomažu u redovnim aktivnostima koji se svakodnevno provode u ovom prihvatilištu. 

Sedmica besplatnih kastracija

U cilju što bržeg i kvalitetnijeg rješavanja problema pasa lutalica na području Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede KS je u saradnji sa Udruženjem "PINO – Paws In Need Organisation" iz Austrije i KJP "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo, organizovalo besplatnu sedmicu kastracije i sterilizacije pasa i mačaka od 30. jula do 04. avgusta 2012. godine.

Foto: Facebook

Veterinarski fakultet u Sarajevu, u skladu s mogućnostima, također kontinuirano vrši besplatnu kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka lutalica.

Vlasnici su dužni voditi brigu o psima

Ovom prilikom, iz Ministarstva privrede KS podsjećaju vlasnike pasa na obavezu da su dužni voditi brigu o svojim kućnim ljubimcima, jer je zbog nebrige pojedinaca o svojim ljubimcima povećan broj napuštenih pasa, a samim tim i pasa lutalica.

Na ovaj način želi se još jednom utjecati na podizanje svijesti kod građana koji imaju kućne ljubimce te ih pozivati da vrše obavezno obilježavanje i registrovanje svojih pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije