Tuširanje u Makarskoj dvije kune

Radiosarajevo.ba
Tuširanje u Makarskoj dvije kune

Već ovo ljeto na 17 tuševa na makarskoj plaži ugradit će se automati na kovanice od 2 kune. Također će se ugraditi poseban sistem uštede vode i energije, pa će se umjesto 18 litara u minuti trošiti 6 litara vode.

Gradska vlast vrlo brzo je reagovala na inicijativu da se trebaju smanjiti troškovi vode na plažnim tuševima.

Po jednom tušu račun za vodu zna biti 60 hiljada kuna (oko 8,270 eura), jer se kupači neograničeno tuširaju i šamponiraju. Na pojedinim neispravnim točilima neprestano teče voda, što je nedopustivo. Na kraju sezone računi su jako visoki. Stoga kaže su u susjednoj državi odlučili da je najbolji način uvesti automate na žetone ili ubacivanje 2 kn po jednom tuširanju.

Ograničenjem trajanja tuširanja, tvrde zagovornici, izbjeglo bi se šamponiranje na plaži, jer prljava voda zagađuje more. Jednako je tako važno da će se ograničenim trajanjem pojedinog tuširanja uštedjeti i na potrošnji vode ljeti.

Makarska bi ovim projektom imala zaradu od 3 miliona kuna (oko 413,700 eura), a kako tvrde zagovarači projekta Grad bi s tolikim novcem mogao podmiriti kompletnu potrošnju vode.

Gradonačelnik Makarse dr. Marko Ožić Bebek već je razmišljao o tome jer je spremno odgovorio kako je Grad već dobio jednu ponudu za korištenje tuša sa žetonima. Po dvije jedinice na jednom stupu aparat košta oko 12 hiljada kuna, što je dosta skupo, pa će se tražiti drugi ponuđač, a razgovori su vrlo brzo uslijedili i dogovoreni.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije