Turska usvojila niz kaznenih mjera za nasilje nad životinjama

Radiosarajevo.ba
Turska usvojila niz kaznenih mjera za nasilje nad životinjama

Na prijedlog Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede, turska Vlada usvojila je novi set kaznenih mjera za zlostavljanje životinja. Set novih zakona bit će u primjeni već ove godine, a njime je, između ostalog, predviđena kazna od 1.825 turskih lira (800 dolara) za vlasnike koji svojim psima ilegalno odstrane rep ili uho, javljaAnadolu Agency (AA).

Nove zakonske mjere predviđaju kazne od više od 15.000 turskih lira (7.000 dolara) za svako djelo koje bi predstavljalo prijetnju opstanku neke životinjske vrste.

Novim mjerama naložena je i obaveza turskoj državnoj televiziji TRT prema kojoj će morati emitirati edukativne programe o pravima i zaštiti životinja u trajanju minimalno dva sata mjesečno.

Kaznene mjere uključuju 21 djelo zlostavljanja životinja, među kojima su i hirurški zahvati necertificiranih osoba za taj posao. Kršenjem zakona se smatra i ubijanje slabašnih životinja bez stručnog nadzora, iskorištavanje životinja u nenaučne svrhe i slično.

Odstranjivanje repa ili ušiju je česta praksa vlasnika pasa u svijetu, a oni koji to budu radili bez medicinskog naloga u Turskoj, morat će platiti kaznu od 800 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije