Turska: Na pomolu zakon o historijskim TV serijama

Radiosarajevo.ba
Turska: Na pomolu zakon o historijskim TV serijama

Visoko vijeće za radio-televizijsko emitovanje (RTUK), koje u Turskoj obavlja funkciju regulatorne agencije za medije, zaprimilo je oko 100 hiljada pojedinačnih i kolektivnih pritužbi u vezi sa televizijskom serijom Sulejman Veličanstveni, u originalnom nazivu emitovanoj kao "Veličanstveno stoljeće", potvrđeno je za agenciju Anadolija u toj ustanovi.
Pritužbe se odnose na izvrgavanje historijskih činjenica kroz prikazivanje stvarnih historijskih likova u svijetlu netačnih događaja, a narušavaju ugled ličnosti i institucija od nacionalne i historijske važnosti

Poslanik ispred vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Oktay Saral dostavio je parlamentarnoj grupi te stranke Nacrt zakona o historijskim serijama i filmovima, koje govore o historijskim događajima i ličnostima od nacionalne vrijednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svijetlu.

Saralov prijedlog podrazumijeva promjene u Zakonu o osnivanju i emitovanju radio-televizijskih kuća.

Prema novom prijedlogu dodatna uredba o načelima emitovanja obuhvatit će usluge ponižavanje, vrijeđanje ili narušavanje historijskih događaja i ličnosti koji imaju nacionalnu vrijednost. On je naveo da je ovaj prijedlog rezultat rada posljednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvrijeđivanja nacionalnih i duhovnih vrijednosti.

„Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrijednosti prikazane na veoma različite načine. Kao primjer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan na način da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumjesan način“, kazao je Saral.

On je dodao da bi mladi na osnovu ovih serija mogli stvoriti pogrešnu sliku o ovoj historijskoj ličnosti.

Tokom snimanja, ali i prikazivanja prvih epizoda serije Sulejman Veličanstveni diljem Turske održan je niz protesta, a građani su tražili prekid emitovanja serije budući da narušava ugled jednog od najznačajnijih osmanlijskih vladara, kojeg su i njegovi neprijatelji uz veliko poštovanje nazivali "Sulejman Zakonodavac" zbog pravosudnih reformi koje je provodio u cilju poboljšanja uslova života.

Svjetski mediji, baveći se temom ove tv serije, ranije su ukazivali na niz grešaka kada je u pitanju scenografija, koja nerijetko ne reflektuje doba u kojem je živio sultan Sulejman. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u jednoj od svojih ranijih izjava rekao je kako serijao ovom osmanlijskom vladaru ne reflektuje njegov stvarni život, te ukazao na potrebu pažljivijeg rada u pripremi takvih programskih sadržaja, javila je AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije