Turistička mjesta u Evropi na kojima ćete najprije ostati bez novčanika

0
Radiosarajevo.ba
Turistička mjesta u Evropi na kojima ćete najprije ostati bez novčanika
Foto: Wikipedia / Fontana di Trevi

Sigurno ste jednom dobili zlatni savjet da uvijek dobro pazite na novčanik. Da ga na primjer, ne nosite u stražnjem džepu i tome slično. E pa, taj savjet treba posebno uvažiti prilikom posjete određenih turističkih destinacija starog kontinent.

Džeparoši uvijek vrebaju, a prema istraživanju koje je napravio britanski portal Quotezone.co.uk, najveće su šanse da ćete se, barem ako ste Britanac (vjerujemo da bi bilo slično i za druge), na meti džepara naći u Italiji, zatim Francuskoj, ali i Nizozemskoj.

Istraživanje se baziralo na broju spomena džeparoša od strane turista u recenzijama glavnih atrakcija svake zemlje.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Iako se o Barceloni često razmišlja kao o žarištu džeparoša, Španija nije ušla među prvih pet.

Ipak, čini se kako je najgore na "Čizmi", gdje lopovi neprestano "operiraju" oko nekoliko glavnih turističkih atrakcija.

Recenzije rimskog Koloseuma, Fontane di Trevi i Panteona spomenuta su kao mjesta na kojima su turisti doživjeli krađu. Istraživanje koje je proveo money.co.uk došlo je do broja od 2206 recenzija u kojima se spominju džeparoši kod fontane Trevi u Rimu.

Kultna fontana jedna je od najznačajnijih rimskih atrakcija i obično je puna turista koji fotografiraju. Turisti bi trebali pripaziti na uobičajene prevare koje bi se mogle koristiti kao tehnike odvraćanja pažnje.

Džeparoši koji rade u parovima mogu koristiti jednog prevaranta da zadrže pažnju turista, dok drugi krade iz njihovih džepova.

Prostor oko milanske katedrale i Galerije Uffizi u Firenci također obiluje džeparošima. Francuska je zauzela drugo mjesto na listi, a kao posebno kritično mjesto spomenut je Eiffelov toranj, piše Dnevnik.hr.

Nizozemska je bila treće najgore mjesto u Europi za džeparoše, dok je Njemačka zauzela četvrto mjesto.

Grčka je peta najgora destinacija, a slijede je Španija i Portugal na šestom i sedmom mjestu.

Test zapažanja: Koje lice izgleda sretno? Evo šta vaš odgovor otkriva o vama

Test zapažanja: Koje lice izgleda sretno? Evo šta vaš odgovor otkriva o vama

Pješačka ulica u Barceloni, slavna Rambla, ranije je bila rangirana kao mjesto s najvećim izgledima da ostanete bez neke vrijednosti.

Tako da, sad kad ovo znate, širom otvorite oči kad se nalazite u blizini određenih atrakcija.

Dodatno, možda skupi sat ili vrijedni nakit mogu u tom trenutku "krasiti" neki sigurni ormarić, radije nego vaše tijelo.

Jednostavno, budite oprezni, jer i sami znate kako je oprez majka mudrosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije