Inoslav Bešker: Tri miliona stanovnika Italije smatra da je Zemlja ravna ploča

5
Radiosarajevo.ba
Inoslav Bešker: Tri miliona stanovnika Italije smatra da je Zemlja ravna ploča
Pixabay / Ilustracija

Bijeg u iracionalnost, pa i u magiju, obilježava Talijane suočene s krizama u trećem desetljeću XXI stoljeća. Svjedoči to najnoviji, pedeset i peti po redu Izvještaj o stanju zemlje koji redovno objavljuje Studijskog centra za društvene investicije (CenSIS). 

Komentator i dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker u svom komentaru navodi zaključak izvještaja da je primijetna spremnost da se vjeruje u predmoderna praznovjerja, antiznanstvene predrasude, u teorije bez osnove, odnosno u spekulacije o urotama. 

U nastavku donosimo neke dijelove komentara Inoslava Beškera, uz napomenu da integralan tekst možete pogledati na ovom linku.  

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

"Eto, 5,8 posto Talijana (oko tri milijuna stanovnikâ) smatraju da je Zemlja ravna ploča. A ono što se vidi iz Svemira? Ma to je za njih laž, trik, montaža: uostalom, 10 posto Talijanâ smatraju da se čovjek nikada nije iskrcao na Mjesec.

Za 5,9 posto Talijana (njih opet oko tri milijuna) covid-19 ne postoji, a za ukupno 10,9 posto njih vakcina protiv covida je beskorisna. 

Svaki osmi Talijan, njih 12,7 posto, uvjeren je da znanost nanosi više štete nego što donosi koristi. Da se poslužimo balkanskim paradoksom: izišli smo davno iz srednjeg vijeka, ali srednji vijek još nije izišao iz nekih od nas.

Iz drugih istraživanja je poznato da više Talijana pohodi vračare i čarobnice, plaća za amulete i napitke protiv uroka i tako dalje, nego što ih redovito odlazi na misu.
Srednji vijek je, sjetimo se, počeo velikom seobom naroda, kako je zovu u slavenskim jezicima i u njemačkome.

U romanskim jezicima i u engleskome naziv je: invazija barbarâ.

U neku ruku, to je sve razumljivo. Suočen s krizom, s neuspjesima, čovjek i dan danas podsvjesno odbija priznati samome sebi da je za nešto od toga sam kriv, pa krivca traži izvan sebe: u tuđoj naciji, u tuđoj vjeri, a evo sada i u tuđem znanju, piše Inoslav Bešker u komentaru u Jutarnjem listu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije