Pravo, ekonomija i menadžment / Tri fakulteta na koja se upisuje najviše psihopata

15. 10. 2017. u 15:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 296

Ako ste nekada pomislili da svuda oko vas šetaju psihopate koje su nekada studirale ili studiraju pravo ili ekonomiju, možda ne griješite.

Naime, istraživači sa Univerziteta Aarhus u Danskoj odlučili su da istraže neke osobine ličnosti koje ukazuju na narcizam i psihopatiju i koje se povezuju sa željom za društvenom dominacijom i moći na radnom mjestu, a u vezi sa tim koji fakultet biraju da studiraju.

U istraživanju je učestvovalo 400 budućih studenata prava, psihologije, ekonomije/menadžmenta i političkih nauka. Istraživanje je namjerno sprovedeno prije nego što su studenti zaista i započeli studiranje tako da se rezultati ne mogu pripisati efektima socijalizacije i onom što uče na fakultetu. Naučnike je zanimalo koje tipove ličnosti privlači određena tema i područje.

Kroz istraživanje su studenti psihologije pokazali najmanje prisustvo patoloških osobina, dok su u tome neuporedivo ispred njih studenti prava, ekonomije i menadžmenta. Konačan zaključak studije je da najveći procenat ljudi sa patološkim sklonostima prilikom izbora studija ide na upravo ove predmete, prenosi Noizz.

Zanimljivo je i da je još jedna studija slične tematike, koja je sprovedena prošle godine, pokazala da su studenti prava, ekonomije i menadžmenta drugima mnogo simpatičniji od svojih kolega s drugih fakulteta.

NEMA KOMENTARA