Fotografija tragedije koja već 70 godina šokira

Radiosarajevo.ba
Fotografija tragedije koja već 70 godina šokira
/ Time/Robert C.Wiles
U maju 1947. godine časopis TIME posvetio je naslovnicu djevojci koja je tragično završila svoj život.

Naslovna fotografija pripada fotografu Robertu Wilesu.

Žena na fotografiji je dvadesettrogodišnja Evelyn McHale. Nažalost, o njenim posljednjim satima se ne zna mnogo.

Mnogi su pokušavali saznati šta je to nagnalo djevojku iz Kalifornije da okonča svoj život. Čak je izričito tražila da nakon smrti bude kremirana. 

Evelyn Francis McHale rođena je 20. septembra 1923. godine u Berkeleyu, Kaliforniji, kao dijete Vincenta i Helen McHale. Oko 1930. godine, Vincent je dobio posao u Washingtonu, no ubrzo je Helen zbog mentalnih problema napustila porodicu. Otac je dobio starateljstvo nad sedmoro djece, te su se preselili u New York, dok se majka vratila u Kaliforniju.

Evelyn je s vremenom postala dio ženskog korpusa u Missouriju, a nakon rata je otišla živjeti sa bratom i njegovom suprugom. Tu je upoznala i zaručila se za Barryja Rhodesa iz Pennsylvanije. Trebali su se vjenčati u junu 1947. godine. 

Tridesetog aprila je posjetila zaručnika kako bi proslavili njegov 24. rođendan. Krenula je nazad kući, tog prvog maja, vozom.

"Kada smo se oprostili, poljubila me i bila je sretna, kao i svaka djevojka koja se planirala udati", kazao je tada njen zaručnik. On se nikada nije oženio.

Nikada nećemo znati šta je prolazilo kroz njenu glavu tokom vožnje, jer je po povratku na Penn stanicu prešla cestu i ušla u Governor Clinton Hotel gdje je napisala oproštajno pismo. Potom je prohodala dva bloka, došla do Empire State Buildinga i kupila kartu za 86. sprat na kojem se nalazio observatorij.

Ubrzo je policajac u ophodnji ugledao crveni svileni šal kako lebdi, a potom se začuo prasak. Evelyn je pala na Cadillac parkiran u blizini Pete avenije.

Preko puta, mladi student fotografije Robert C. Wiles čuo je komešanje i buku i potrčao da provjeri šta se dešava. Četiri minute nakon njene smrti, nastala je fotografija koja je ovjekovječila ovaj tragični čin.

Fotografija je prozvana "Naljepšim samoubistvom".

Na fotografiji, Evelyn i dalje grčevito drži svoju bisernu ogrlicu dok na krovu automobila leži mirno i spokojno na krhotinama stakla i metala, kao da je jednostavno zaspala. Čak 70 godina kasnije, fotografija i dalje izaziva iste emocije.

Oproštajno pismo

U svom oproštajnom pismu zamolila je sestru da kremira njeno tijelo.

"Ne želim da iko vidi moje tijelo ili ijedan dio mene. Možete li uništiti moje tijelo kremacijom? Molim vas, ne održavajte ikakvu komemoraciju. Moj zaručnik je tražio da se udam za njega u junu. Mislim da ne bih bila dobra žena ikome. Biće mu bolje bez mene. Recite ocu, imam previše sličnosti sa majkom", napisala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije