Tokom restauracije otkrivena dva Rafaelova ulja na platnu

Hina
Tokom restauracije otkrivena dva Rafaelova ulja na platnu
EPA / Ilustracija / Sistine Madonna od Raffaelo Santia
Dva platna italijanskoga renesansnog slikara i arhitekta Rafaela otkrivena su tokom restauriranja jedne od 1400 prostorija Vatikanskih muzeja, koji tvore iznimno važan muzejski sklop, a nalaze se u Vatikanskoj palači.

Smatra se da je Raffaello Santi da Urbino naslikao dva alegorijska lika koji predstavljaju "Prijateljstvo i Pravdu" nedugo prije smrti 1520. u dobi od 37 godina. 

Iz Vatikana su izvijestili da su djela pronađena u jednoj od Rafaelovih soba, koje nose taj naziv jer su ukrašene veličanstvenim Rafaelovim freskama. Prva među njima je Konstantinova soba (Stanza di Constantino) u kojoj je predstavljena legenda o Konstantinovu životu.

"Sigurni smo da je platna oslikao veliki Rafael", rekao je vatikanski muzejski restaurator Fabio Piacentini, a profesor Arnold Nesselrath, historičar umjetnosti Vatikanskih muzeja potvrdio je da su dva ulja na platnu "puno kvalitetnije naslikana od ostalih djela". 

Historičari umjetnosti zaključili su da Rafael u Konstantinovoj sobi nije uspio dovršiti nijednu fresku, ali je do preuranjene smrti izradio sve crteže. Prvu fresku, "Ukazanje Križa", koja predstavlja Konstantinovu pobjedu nad Maksencijem kod Rima 312. naslikao je njegov učenik Giulio Romano nakon Rafaelove smrti.

Restauracija Rafaelovih soba, koja je započela u martu 2015., trebala bi biti dovršena dogodine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije